Καρπούζι το «ευεργετικό»


Πόσες φορές το καλοκαίρι δεν έχετε ξυπνήσει από τη μεσημεριανή σιέστα από τη φωνή του πλανόδιου πωλητή καρπουζιών; Πόσες φορές δεν έχετε ξανακαθαρίσει την κουζίνα ή το καθιστικό από κάποια ξεχασμένα κουκούτσια καρπουζιού;

Η βιβλιογραφία λέει ότι οι Αιγύπτιοι (2.500πΧ) το μετέφεραν μαζί τους σαν μια πηγή νερού. Δεν είχαν άδικο γιατί το καρπούζι περιέχει 92% νερό. Αποτελεί ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα.

Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και καροτίνης (αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες).Είναι μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β6, ουσίας σημαντικής για την ομαλή λειτουργία του Νευρικού Συστήματος (συμβάλει στη σύνθεση σεροτονίνης, ντοπαμίνης, μελατονίνης).

Η παρουσία λυκοπενίου προσδίδει στο καρπούζι ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την πρόληψη καρκίνου του προστάτη, αλλά και την προστασία της καρδιάς.

Όσον αφορά την πεποίθηση ότι το καρπούζι περιέχει πολύ ζάχαρη, καταρρίπτεται αν σκεφτούμε ότι 100γρ καρπούζι περιέχουν 7γρ υδατ/κων, ενώ 100γρ μήλο (χωρίς φλούδα) 8,5γρ υδατ/κων.

Σύσταση καρπουζιού/ 100γρ:

Θερμιδες:31 KCAL

Καροτινη (προδρομοσ βιτ. Α):230 μικρογρ

Μαγνησιο: 8mg

Βιταμινη C: 8mg

Bitaminh b6: 0.14mg

Χτυπήστε το ελαφρά στη μεση, στον κούφιο ηχο μάλλον είναι καλο, στο συμπαγή ήχο, τότε μάλλον είναι ..μάπα το καρπούζι .

Τον Ιούλιο είναι η καλύτερη περίοδος να απολαύσουμε το ελληνικό καρπούζι. Τρώγεται ωμό και καθαρισμένο από τη φλούδα. Επίσης, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Χτυπημένο στο μπλέντερ δίνει ωραίες γρανίτες. Υπάρχει η «καρπουζένια» την οποία μπορεί να βρει κανείς στην αγαπημένη Φολέγανδρο.

100γρ καρπούζι έχουν 7γρ υδατ/κων. Δεν περιέχει πολλές θερμίδες, αλλά πολλές φορές το παρακάνουμε στην ποσότητα…

 

ΠΗΓΗ: iator.gr

Previous Ιούνιος 2012
Next Τα λαχανικά προστατεύουν το πάγκρεας

No Comment

Leave a reply