Βιταμίνη C, η μαγική!


Για τη βιταμίνη C έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί πολλά κατά καιρούς. Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος της, ποια η αξία της στην καθημερινή μας διατροφή, ποιες οι επιπτώσεις της έλλειψής της και σε ποια τρόφιμα υπάρχει σε αφθονία;

H διαιτολόγος- διατροφολόγος Χριστίνα Κωστάρα μάς λύνει τις απορίες.

Ο ρόλος της βιταμίνης C:

– συμμετέχει στον σχηματισμό του κολλαγόνου
– συμμετέχει στη σύνθεση ορμονών
– ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
– βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου
– είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό μέσα στον οργανισμό
– πιθανότατα έχει αντισταμινική δράση.

Συνέπειες της έλλειψής της:

– οι πληγές επουλώνονται αργά
– υπάρχει μειωμένη ανάπτυξη οστών και δοντιών
– σκορβούτο (πρήξιμο και αιμορραγία)
-τα ούλα αιμορραγούν και τα δόντια χαλαρώνουν
– μειώνεται η αντίσταση του οργανισμού σε διάφορες μολύνσεις.

Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη C:

– τα ωμά πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι)
– οι ντομάτες και το μπρόκολο
– οι φράουλες, τα φραγκοστάφυλα και τα ακτινίδια
– το πεπόνι και το καρπούζι
– τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια κ.λπ.)
– οι πατάτες (κυρίως οι φρέσκες)
– οι πιπεριές (πράσινες και κόκκινες).

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι:

– κανένα ζωικό τρόφιμο δεν περιέχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C
– η βιταμίνη προστίθεται σε πολλά τρόφιμα, κυρίως σε χυμούς
– τα άτομα που καπνίζουν ή καταναλώνουν αλκοόλ έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C
– επειδή είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη, χάνεται κατά το μαγείρεμα των τροφών σε νερό.

 

ΠΗΓΗ: MediDiatrofi.gr


Previous Μοριακή Γαστρονομία - Λαχταριστά… διάφανα πατατάκια!
Next Τραπεζάκια έξω στην Ομόνοια

No Comment

Leave a reply