Τα διατροφικά μυστικά της εγκυμοσύνης


Οι λιγούρες κατά την εγκυμοσύνη θεωρούνται από τους περισσότερους μια γλυκιά ατασθαλία. Άλλωστε, η χαρά της άφιξης του μωρού σβήνει τις όποιες ενοχές και ανησυχίες για τον δείκτη της ζυγαριάς. Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι τόσο επιεικείς, υπογραμμίζοντας ότι και η εγκυμοσύνη θέλει την δίαιτα της. 

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τόσο τη μητέρα όσο και το βρέφος. Και επιμένουν ότι οι μέλλουσες μητέρες δεν χρειάζεται να τρώνε για δύο, αλλά να τρέφονται ισορροπημένα ενισχύοντας έτσι την υγεία του παιδιού τους. 

Τα παραπάνω τόνισαν ο διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αρεταίειο» κ. Γιώργος Κρεατσάς και οι συνεργάτες του, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την εγκυμοσύνη και τη διατροφή. 

Και επειδή οι θερμίδες είναι η συνηθέστερη… μεζούρα για εκείνες που προσέχουν την υγεία και το σώμα τους, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την όρεξη τους και τον κίνδυνο για επιπλέον κιλά, οι ειδικοί πήραν χαρτί και μολύβι μιλώντας την «γλώσσα» των γυναικών. 

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Νικόλαος Βιτωράτος διευκρίνισε ότι οι θερμιδικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης δεν ξεπερνούν τις 150 θερμίδες επιπλέον – συγκριτικά δηλαδή, με τις ανάγκες μίας γυναίκας που δεν είναι έγκυος. 

Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο οι επιπλέον θερμιδικές ανάγκες αγγίζουν τις 350 θερμίδες ημερησίως, ενώ κατά την περίοδο του θηλασμού οι γυναίκες οφείλουν να καταναλώνουν 500 θερμίδες επιπλέον. 

Ισορροπία στο πιάτο της εγκύου 

Το πιάτο της μέλλουσας μητέρας δεν πρέπει να γεμίζει με ό,τι κι ό,τι, αφού όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες το κάθε τρόφιμο έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Εξ’ ου και προτείνουν ένα διαιτολόγιο – οδηγό, που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας τόσο για τη εγκύους όσο και τα μωρά τους. 

Οι πρωτεΐνες (άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, ασπράδι αυγού, όσπρια μανιτάρια)αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής, αφού μεταξύ άλλων βοηθούν στην ανάπτυξη των εμβρυϊκών κυττάρων. Ωστόσο, πρέπει να αποτελούν μόλις το 16% των συνολικών θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουν ημερησίως οι έγκυες. 

Αντίθετα, το μισό πιάτο πρέπει να γεμίζει με υδατάνθρακες ( ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, όσπρια, φρούτα και λαχανικά), αφού αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας τόσο για την μέλλουσα μητέρα όσο και για το μωρό της. 

Και βέβαια, περίοπτη θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο των εγκύων πρέπει να έχουν τα Ω3 λιπαρά (ψάρι, θαλασσινά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο), με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι πρέπει να αποτελούν το 35% της ενέργειας που λαμβάνουν οι γυναίκες από το καθημερινό τους διαιτολόγιο. 

Το πόσο σημαντικά είναι τα Ω3 λιπαρά για τον οργανισμό, φαίνεται και από μία σειρά μελετών που συσχετίζουν την λήψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών με την μείωση του κινδύνου αποβολής. Επιπλέον, τα καλά λιπαρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη δομή του εγκεφάλου του εμβρύου και εξασφαλίζουν υγιές βάρος γέννησης. 

Το «αλφαβητάρι» της διατροφής 

* Καθημερινά 2-3 μερίδες φρούτων 

* Καθημερινά 3 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών 

* Καθημερινά 3-4 μερίδες λαχανικών 

* Καθημερινά 8 μερίδες αμυλούχων (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά ολικής αλέσεως) 

* Καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών 

* Εβδομαδιαία 2 φορές όσπρια ή λαδερά 

* Εβδομαδιαία 1-2 φορές ψάρι ή κοτόπουλο 

* Εβδομαδιαία 3-4 φορές άπαχο κόκκινο κρέας 

* Μικρά & συχνά γεύματα 

* Καλά πλυμένα λαχανικά 

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται 

* Όλα τα «μαλακά» τυριά όπως φέτα & κατσικίσιο τυρί 

* Μη παστεριωμένο γάλα 

* Ωμά αυγά ή φαγητά & επιδόρπια που περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. μους σοκολάτας, μαγιονέζα, αυγοκομμένα φαγητά) 

* Ωμό ή ημι- μαγειρεμένο κρέας & ψάρι, κοτόπουλο 

* Αποφεύγονται τα τηγανιτά, γλυκίσματα, λιπαρά ζωικής προέλευσης, τυποποιημένα σνακ 

* Συκώτι (κίνδυνος υπερβιταμίνωσης με βιταμίνη Α) 

* Ψάρια πλούσια σε βαρέα μέταλλα (ξιφίας, κολιός, σολομός) 

* Ξηροί καρποί, αυγά, θαλασσινά, αν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό αλλεργιών 

* Αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ 

 

 

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Previous Οι τροφές που προκαλούν πείνα
Next Μασάτε καλά για καλή πέψη

No Comment

Leave a reply