Αδυνατείστε σερφάροντας στο Διαδίκτυο


Το Διαδίκτυο κάποιες φορές μοιάζει με μία ξελογιάστρα «σειρήνα», που μας υπνωτίζει και καθόμαστε απαθείς μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, βλέποντας το σώμα μας να αυξάνεται δυσανάλογα.

Τα όσα δελεαστικά μας προσφέρει, μας κρατούν μακριά από εκείνα που θα έπρεπε να κάνουμε, όπως για παράδειγμα η άσκηση και η υγιεινή διατροφή.Σύμφωνα, όμως, με μία νέα έρευνα, το Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Η νέα μελέτη, που διενεργήθηκε σε χρονική περίοδο δυόμιση χρόνων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσο πιο συχνά έμπαινε κάποιος σε μία ιστοσελίδα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να χάσει βάρος. Φυσικά, δεν αφορά μία οποιαδήποτε ιστοσελίδα αλλά αυτή των ερευνητών του Kaiser Permanente Center for Health Research (KPCHR), η οποία σχεδιάστηκε για να βοηθάει τους ανθρώπους να αδυνατίσουν.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν πως η επιτυχία της ιστοσελίδας έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει τη συνέπεια με την κοινωνικότητα. Οι χρήστες έπρεπε να εισέρχονται μία φορά την εβδομάδα για να καταγράφουν το βάρος τους και τον όγκο της άσκησης που είχαν κάνει.
 
Εάν δεν εισέρχονταν τακτικά, ενημερώνονταν με e-mail και στη συνέχεια με αυτοματοποιημένη κλήση. Όταν εισέρχονταν, οι χρήστες μπορούσαν να μιλήσουν με άλλους συμμετέχοντες στην μελέτη, μέσω μίας υπηρεσίας παρόμοιας με αυτής του Facebook.

Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε για να μιμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα προγράμματα αδυνατίσματος, που προσφέρουν εξατομικευμένη παρακολούθηση και συμβουλευτική. Φυσικά, η ιστοσελίδα δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα με την διαπροσωπική επαφή, αλλά σίγουρα ήταν καλύτερα από το τίποτα.

Η μελέτη ξεκίνησε με 1.600 υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 350 περίπου έχασαν αρκετό βάρος -κατά μέσο όρο 9 κιλά- τους έξι πρώτους μήνες της μελέτης. 

Μέχρι το πέρας των δυόμιση χρόνων, οι χρήστες που εισέρχονταν πιο τακτικά στην ιστοσελίδα -τουλάχιστον μία φορά το μήνα για 28 μήνες- κατάφεραν να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα κιλά που είχαν χάσει -κατά μέσο όρο 4 κιλά. Οι συμμετέχοντες που εισέρχονταν σπανιότερα στην ιστοσελίδα, διατήρησαν κατά μέσο όρο 1,5 κιλό. 

Κανένα από τα ανωτέρω αποτελέσματα δεν φαίνεται να προκαλεί έκπληξη στη Nancy Makin, που έχασε περισσότερα από 240 κιλά, όταν η αδερφή της τής αγόρασε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για τα γενέθλιά της το 2003. Μην μπορώντας να βγει έξω λόγω των 319 κιλών της, η Nancy μπήκε στην ιστοσελίδα και ανακάλυψε πως μπορεί εύκολα να κάνει φίλους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να την δουν.

Μόλις η Makin απέκτησε φιλίες στο Διαδίκτυο, άρχισε να χάνει βάρος, και αυτό όχι γιατί πεινούσε λιγότερο αλλά γιατί είχε βρει μια άλλη, νέα ασχολία που την ευχαριστούσε, πέραν του φαγητού, αλλά και γιατί και η ίδια αισθανόταν καλύτερα με τον εαυτό της.

 

 

ΠΗΓΗ: ygeianews.gr

Previous Τα 10 «SOS» για το νερό
Next Η χορτοφαγία και τα οφέλη της

No Comment

Leave a reply