Mαούρι


 

Υλικά 

 

1 μεγάλο αρνίσιο μπούτι

1 αρνίσια συκωταριά

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

¼ ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος

¼ ματσάκι  δυόσμος ψιλοκομμένος

150-200 γρ. ρύζι καρολίνα

2-3 τομάτες τριμμένες

100 γρ. σταφίδες

70 γρ. κουκουνάρι

200 γρ. κόκκινο κρασί ξηρό

Αλάτι, πιπέρι μαύρο,

Κανέλα, λίγη ζάχαρη

Αλεύρι

Ελαιόλαδο

χυμός από 2 λεμόνια

1 φύλλο δάφνης

 

 

 

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το κόκκαλο από το αρνίσιο μπούτι και το χτυπάμε ελαφρά για να το ετοιμάσουμε για γέμισμα.

Ζεματάμε  σε βραστό νερό τα συκωτάκια για 5-7 λεπτά.

Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα ψιλοκόβουμε.

Αλατοπιπερώνουμε το αρνάκι καλά το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη έτοιμο για γέμισμα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τα συκωτάκια, αλατοπιπερώνοντας καλά.

Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και το ρύζι και σωτάρουμε για λίγο ακόμη.

Συμπληρώνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, την κανέλα, την δάφνη και “σβήνουμε” με την τομάτα και το κόκκινο κρασί, προσθέτουμε την ζάχαρη και τα μυρωδικά και  δίνουμε μια μικρή βράση στα υλικά.

Αφού χυλώσει η γέμιση αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Γεμίζουμε το αρνάκι τυλίγοντας την γέμιση με προσοχή και δένουμε καλά με σπάγκο σε 4-5 μεριές.

Αλευρώνουμε ελαφρά το μπούτι και το ροδίζουμε ελαφρά σε  τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.

Το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο  πήλινο σκεύος (οι παλιοί το έλεγαν μουούρι ή μούρι) ή σε μία μεγάλη γάστρα,  συμπληρώνουμε λίγο νερό και το βάζουμε να ψηθεί για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά το αρνάκι.

Φροντίζουμε ανά διαστήματα να “βρέχουμε” το αρνί με τα υγρά του για να μείνει πιο χυμώδες και ζουμερό κατά το ψήσιμο.

Κάποιες φορές οι παλιοί σκεπάζανε το αρνάκι με μια ζύμη (αλεύρι-νερό-αλάτι-λάδι) που προστάτευε το κρέας καθώς ψηνόταν.

 

Previous Tσιλιχούρδα (Κερκυραϊκή Μαγειρίτσα)
Next Η ευεργετική τσουκνίδα

No Comment

Leave a reply