Χανιωτική κρεατότουρτα


 

Υλικά:

 

1 κιλό αρνάκι (χωρίς το κόκκαλο)

700 γρ. μυζήθρα  μαλακή

200 γρ. “μαλάκα” (κρητικό τυρί)

70 γρ. στάκα (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 αυγό χτυπημένο

1/2 ματσάκι δυόσμος

Αλάτι, πιπέρι μαύρο

Λίγο σουσάμι

80 γρ. γάλα μαζί με ένα αυγό χτυπημένα μαζί

Λίγο ελαιόλαδο

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Μια πρέζα αλάτι

150 γρ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κιλό αλεύρι (περίπου)

200 γρ. νερό (ή το νερό από το βράσιμο του αρνιού-στραγγισμένο)

 

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το νερό και το αυγό φτιάχνοντας μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

(αφήστε την για λίγα λεπτά να “ξεκουραστεί”.)

Βάζουμε το αρνί να βράσει καλά για 1 ώρα περίπου, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε από τυχόν κόκκαλα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αρνάκι με τα δύο τυριά, το αυγό, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανοίγουμε την ζύμη(1,5 με 2 εκ.) με έναν πλάστη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και το χωρίζουμε σε δύο μέρη.

Λαδώνουμε ελαφρά την βάση από μία ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί το ένα από τα δύο φύλλα. Προσθέτουμε την γέμιση ομοιόμορφα στην βάση και απλώνετε την στάκα.

Κλείνετε με το δεύτερο φύλλο από επάνω γυρίζοντας τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα ή κόβοντας τα.

Προσθέστε επάνω από το φύλλο το γάλα με το χτυπημένο αυγό και αλείψτε το ομοιόμορφα εξωτερικά.

Προσθέστε και το σουσάμι πασπαλίζοντας  το από επάνω.

Χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι ελαφρά το επάνω φύλλο.

Ψήστε στους 180° C περίπου για μία ώρα μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

 

 

 

Previous Ωφέλιμη για τον οργανισμό η νηστεία
Next Τζιγεροσαρμάδες

No Comment

Leave a reply