Σοκολάτα: Δεν παχαίνει, ομορφαίνει !


 

Τα άτομα που τρώνε τακτικά σοκολάτα τείνουν να είναι πιο αδύνατα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη σχεδόν 1.000 Αμερικανών πολιτών που παρείχαν πληροφορίες για την διατροφή τους, την πρόσληψη θερμίδων και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).  Όσοι λοιπόν έτρωγαν σοκολάτα σε εβδομαδιαία βάση ήταν κατά μέσο όρο πιο αδύνατοι από εκείνους που κατανάλωναν περιστασιακά.

Αν και η σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμιδικό περιεχόμενο, περιέχει συστατικά που μπορεί να συντελούν στην απώλεια βάρους παρά στην συσσώρευση λίπους. Έτσι λοιπόν δεν είναι περίεργο που ενώ η σοκολάτα αυξάνει την θερμιδική πρόσληψη, σε τακτική κατανάλωση σχετίζεται με χαμηλότερο ΔΜΣ.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία. Έχει ήδη αποδειχθεί η θετική συμβολή της στην υγεία της καρδιάς, ενώ ορισμένα είδη σοκολάτας έχουν συσχετιστεί με ωφέλιμες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση του αίματος, τα επίπεδα της χοληστερόλης και την ευαισθησία της ινσουλίνης.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που συντελούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, ασταθών χημικών ουσιών που επιφέρουν βλάβες στα κύτταρα.

Η Δρ Γκολομπ έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι οι κατεχίνες της σοκολάτας μπορούν να βελτιώσουν την άπαχη μυϊκή μάζα και να μειώσουν το σωματικό βάρος, όπως τουλάχιστον διαπίστωσε και στα πειράματα που έκανε με τρωκτικά.

Τα ποντίκια που σιτίστηκαν για 15 ημέρες με επικατεχίνη (που περιέχει η μαύρη σοκολάτα) είχαν βελτιωμένες σωματικές επιδόσεις και εμφανείς αλλαγές στην μυϊκή σύσταση.

Φυσικά, τα πειραματικά αποτελέσματα θα επαληθευθούν σε κλινικές δοκιμές ώστε να δουν οι ερευνητές αν ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους.

Πριν λοιπόν υποκύψετε στον πειρασμό μιας λαχταριστής σοκολάτας, έχετε κατά νου ότι τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα είναι πολλά. Κι ενώ δεν πρόκειται να σας συμβεί κάποιο κακό, τρώγοντας λίγη σοκολάτα, η υπερκατανάλωση σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγείας σας, καθώς ζάχαρη και λιπαρά είναι τα βασικά συστατικά των σοκολατοειδών.

 

ΠΗΓΗ: in.gr

Previous Η κρίση "γεννά" κορίτσια
Next 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Flavor & Taste «Επιτραπέζια ελιά & Paté Ελιάς»

No Comment

Leave a reply