Μυρωδάτη τροφή; Μικρότερη μπουκιά!


Ερευνητές στρέφονται προς τη μύτη ως το πρόσφατο εργαλείο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι είναι περισσότερο πιθανό να καταναλώνουν μικρότερα κομμάτια και να αισθάνονται κορεσμό γρηγορότερα, αν το γεύμα αποτελείται από τροφές με ισχυρή μυρωδιά.

Ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν 10 ανθρώπους ηλικίας 26 έως 50 ετών, χορηγώντας επανειλημμένα μέσω αντλίας στο στόμα των εθελοντών, επιδόρπιο με βάση κρέμα βανίλιας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο πιο έντονη ήταν η μυρωδιά τόσο μικρότερη ήταν η μπουκιά. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν περίπου 5 έως 10% λιγότερη τροφή γενικά όταν ήταν παρούσα ισχυρή μυρωδιά.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν χρησιμοποίησαν πολύ ισχυρή μυρωδιά για να έχουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η διαφορά στις συγκεντρώσεις αρωμάτων μπορεί ενδεχομένως να μην είχε παρατηρηθεί από τους περισσότερους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ένταση της γεύσης επηρεάζει το μέγεθος της μπουκιάς λόγω μηχανισμού απορύθμισης.

Η de Wijk, δήλωσε ότι ενδεχομένως οι άνθρωποι αυτορυθμίζονται και με εντονότερες μυρωδιές λαμβάνουμε ενστικτωδώς μικρότερες μπουκιές, για να αποφύγουμε ισχυρές αισθήσεις. Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι ενδεχομένως η πιο ισχυρή κρεμώδης μυρωδιά έκανε τους ανθρώπους ασυνείδητα να σκεφτούν ότι το επιδόρπιο είναι πιο βαρύ σε θερμίδες και πιο συμπαγές, οδηγώντας στην αντίληψη ότι αισθάνονταν κορεσμό.

Αλλά άνθρωποι που επιθυμούν να ανοίξουν ένα κουτί με μπισκότα δεν θα πρέπει να μυρίσουν τυρί με έντονη οσμή για να αισθανθούν κορεσμό.

Η de Wijk δήλωσε ότι το άρωμα ήταν ευχάριστη μυρωδάτη κρέμα σε χαμηλά επίπεδα έντασης. Δεν δοκίμασε άλλες οσμές αλλά πιστεύει ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αναμένονται όταν το άρωμα ταιριάζει με την τροφή δηλαδή ασυνήθιστοι συνδυασμοί μπορεί να μην δουλεύουν.

Ωστόσο οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια ημέρα οι μυρωδιές θα τοποθετούνται για να μειωθεί το μέγεθος της μερίδας και να ξεγελαστούν άνθρωποι στο να αισθάνονται γρηγορότερα κορεσμό.

 

ΠΗΓΗ: iartonet.gr

Previous Το τρελόσκυλο!!
Next Tροφές που αγαπάει η δίαιτα

No Comment

Leave a reply