Μπακλαβάς Βολιώτικος


 

Υλικά

 

1 πακέτο φύλλο Βυρηττού

500 γρ. καρυδόψιχα χονδροκομμένη

250 γρ. βούτυρο

1 κουτ. γλυκού (κοφτό) τριμμένο γαρύφαλλο

1 κουτ. γλυκού κανέλλα αλεσμένη

 

 

Για το σιρόπι

3 φλυτζ. ζάχαρη

250 γρ. μέλι ανθέων

2 φλυτζ. νερό

Ξύσμα από 2 λεμόνια

1 κουτ. σούπας βούτυρο

 

 

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία.

Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο την βάση ενός ταψιού και στρώνουμε πάνω του 4 φύλλα Βυρηττού, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με αρκετό βούτυρο.

Ρίχνουμε πάνω από το τελευταίο φύλλο, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται, το 1/3 περίπου από το μίγμα καρυδόψιχας, κανέλλας και γαρύφαλλου.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και το υπόλοιπο μίγμα καρυδόψιχας.

Κρατάμε 2-3 φύλλα για το τέλος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ούτυρο από πάνω και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι τον μπακλαβά (σε ρόμβους).

Ψήνουμε στους 170° C για 40-45 λεπτά περίπου.

 

 

Για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 5 λεπτά περίπου.

Αφού βγεί  ο μπακλαβάς από τον φούρνο, τον περιχύνουμε με το σιρόπι και τον αφήνουμε να “τραβήξει” για μια ώρα περίπου.

 

Previous Γιατί η τελευταία μπουκιά σοκολάτας είναι η καλύτερη
Next Σαλάτα με μοτσαρέλα, μανιτάρι Portobello και vinaigrette φρέσκιας τομάτας

No Comment

Leave a reply