Κακάο: φυσικό αντιοξειδωτικό


Οξειδωτικό στρες: ένας όρος που όλοι μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει αλλά λίγοι γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι. Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας, υπό την επίδραση επιβαρυντικών παραγόντων όπως είναι το άγχος και οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, υπερπαράγει ελεύθερες ρίζες.

Παρότι οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν φυσιολογικά προϊόντα του μεταβολισμού, όταν παράγονται σε τόσο υψηλές ποσότητες στρέφονται κατά των ίδιων μας των κυττάρων με αποτέλεσμα να τους προκαλούν φθορές και να επισπεύδουν τη γήρανση του οργανισμού και την εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων.

Ποια είναι η λύση; Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τους φυσικούς συμμάχους μας ενάντια στην οξειδωτική βλάβη. Εκτός όμως από τρόφιμα, όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο και τα όσπρια, αντιοξειδωτικά βρίσκουμε σε υψηλές περιεκτικότητες και σε αγαπημένα μας ποτά και ροφήματα, όπως το κακάο. Ας δούμε λοιπόν, εκτός από το να καταπραΰνουν τη δίψα μας, πως συνεισφέρει σημαντικά και στην καθημερινή αντιοξειδωτική μας προστασία.

Ιστορικά ντοκουμέντα αποκαλύπτουν ότι το κακάο χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς από τον καιρό των αρχαίων Μάγια και των Αζτέκων, αλλά και μέχρι την είσοδό του στην Ευρώπη την περίοδο του Μεσαίωνα. Πιθανότατα οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του να οφείλονται στα φλαβονοειδή που περιέχει (κυρίως κατεχίνη και επικατεχίνη). Το ρόφημα του κακάο μπορεί λοιπόν να αποτελέσει έναν γευστικότατο τρόπο να προσλάβουμε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, εφ’ όσον φυσικά δώσουμε προσοχή στη μέθοδο παρασκευής και στην προσθήκη επιπλέον συστατικών (ζάχαρη και γάλα), για να μην αυξήσουμε πολύ το θερμιδικό του περιεχόμενο.

 

 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Previous Γιατί καιγόμαστε με τα καυτερά;
Next Το σωματικό βάρος είναι θέμα χαρακτήρα

No Comment

Leave a reply