Τα μικρόβια είναι και μέσα στο σπίτι μας


Μικρές και απλές συμβουλές για την πρόληψη της μετάδοσης των μικροβίων μέσα στο σπίτι … μας.

1. Πρέπει τα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους;

Ναι, αυτό είναι προφανές! Περίπου το 80% των λοιμωδών νοσημάτων εξαπλώνονται με την αφή.

Όταν έχετε ένα άρρωστο μικρό παιδί, τα μικρόβια μπορεί να εγκατασταθούν σχεδόν σε όλα τα σημεία του σπιτιού μας. Αυτό σημαίνει ότι το υγιές παιδί σας θα τα πάρει στα χέρια του!

2. Να κάνουμε συχνά απολύμανση;

Δεν χρειάζεται να έχουμε μικροβιοφωβία, αλλά πρέπει να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες στο σπίτι μας. Όταν ένα παιδί είναι άρρωστο, κάποια «επιπλέον» απολύμανση μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης. Σίγουρα δεν χρειάζεται να ψεκάζουμε τα πάντα στο πέρασμά μας με απολυμαντικό. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστούν όλα τα μικρόβια.

3. Τι πρέπει να κάνουμε σε γενικές γραμμές;

– Να σκουπίζουμε με ένα απολυμαντικό τις επιφάνειες που το «άρρωστο» παιδί μας έχει αγγίξει – όπως πόμολα, τραπέζια, και κιγκλιδώματα.

– Να πλύνουμε τα πλαστικά παιχνίδια και τα λούτρινα παιχνίδια στο πλυντήριο ρούχων.

– Αν παιδί μας υποφέρει από εμετούς και διάρροια, πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως την απολύμανση της τουαλέτας, του πατώματος, και του μπάνιου.

– Καλύψτε το στόμα ή μύτη του παιδιού κατά τη διάρκεια του βήχα και του φταρνίσματος με ένα χαρτομάντηλο. Αν δεν έχετε χαρτομάντιλο παρακινήστε το να βήξει πάνω στο μανίκι του.

 

– Δεν πρέπει να πετάει τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα στο πάτωμα δίπλα του, αλλά σε κάποιο κάδο.

– Δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να σέρνονται στα χαλιά, γιατί υπάρχει κίνδυνος για επιβάρυνση της αναπνοής τους καθώς και την ανάπτυξη αλλεργιών.

– Αποφεύγετε τη σωματική επαφή, αν είστε άρρωστοι. Η χειραψία, το άγγιγμα ή το φιλί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των μικροβίων.

– Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα ρούχα σας αρκετά συχνά. Η διατήρηση της καλής υγιεινής και το συχνό πλύσιμο ρούχων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την μετάδοση των μικροβίων.

– Μειώστε την υγρασία και αφήστε το φως του ήλιου να μπει στο σπίτι, γιατί τα ακάρεα της σκόνης λατρεύουν τις υγρές συνθήκες .

– Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα μακριά από τα άρρωστα παιδιά γιατί μπορούν να μεταφέρουν τα μικρόβια στα υγιή.

– Το κάπνισμα στο σπίτι είναι η κύρια αιτία των λοιμώξεων του φάρυγγα και του αναπνευστικού σε μικρά παιδιά γιατί μειώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα

– Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα με σωστή διατροφή, βιταμίνες και μέταλλα.

4. Πρέπει να θηλάσω το παιδί μου αν έχω ίωση;

Ναι, γιατί με το θηλασμό στην πραγματικότητα, τα αντισώματα που θα του δώσουμε θα το προστατεύσουν από τις λοιμώξεις.

Προφανώς, δεν μπορούμε να φυλακίσουμε ένα άρρωστο παιδί στο δωμάτιό του μέχρι να είναι καλύτερα. Αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την επαφή μεταξύ του άρρωστου παιδιού και του υγιούς.

 

ΠΗΓΗ:iatropedia

Previous Βακαλάος πλακί με ελιές και τοματίνια
Next Ξεγελάστε την πείνα σας!

No Comment

Leave a reply