Γαλοπούλα Χριστουγεννιάτικη


 

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες για το ψήσιμο της γαλοπούλας  αλλά και κάποιες ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν στο σωστό και νόστιμο μαγείρεμα της.

Ξεπαγώστε σωστά την γαλοπούλα δίνοντας στις κατεψυγμένες τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζονται για  να ξεπαγώσουν σωστά.

Αλατοπιπερώστε καλά την γαλοπούλα, προσθέστε λίγο κάρυ, κόκκινο γλυκό πιπέρι και πασαλείψτε την με φυτικό μαγειρικό λίπος .

Εναλλακτικά μπορείτε να μαρινάρετε την γαλοπούλα προσθέτοντας 8 λίτρα νερό σε μια μεγάλη λεκάνη, 80 γρ. αλάτι και 40 γρ. ζάχαρη ανακατεύοντας για λίγο με ένα σύρμα.  Βουτήξτε εκεί την γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω.

Αφήστε την να “τραβήξει” όλο το  βράδυ και την άλλη μέρα ξεπλένετέ την καλά πριν την μαγειρέψετε.

Μπορείτε κατόπιν να ετοιμάσετε ένα μίγμα με αρωματικά βότανα (θυμάρι, δενδρολίβανο, ματζουράνα) ,  λίγο χυμό λεμονιού, κόκκους μαύρου πιπεριού  και ελαιόλαδο.  Ανακατέψτε αυτό το μίγμα και πασαλείψτε την γαλοπούλα  ανάμεσα σε στήθος και πέτσα σηκώνοντας την  χωρίς όμως να την βγάλετε. Μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας εκτός από την γέμιση μπορείτε να βάλετε ολόκληρα καρότα, σέλινο, μήλα ή φλούδες εσπεριδοειδών για να εξουδετερώσουν την έντονη σχετικά μυρωδιά της γαλοπούλας.

Ψήστε την σε μεγάλο ταψί με αρκετό νερό κάτω,  τυλιγμένη με αλουμινόχαρτο σε φούρνο στους 180 β. κελσίου.

(για κάθε κιλό γαλοπούλας αναλογεί 1 ώρα ψησίματος)

Φροντίστε να βρέχετε όποτε μπορείτε την γαλοπούλα με τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί για να μένει ζουμερή και νόστιμη.

Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο 15 λεπτά πρίν την αποσύρετε από τον φούρνο για να πάρει χρώμα. (αν δεν έχει πάρει ήδη)

Αφήστε την να κρυώσει και τεμαχίστε την σε μικρότερα κομμάτια έτσι ώστε να μπορεί να μοιραστεί πιο εύκολα σε περισσότερους.

Μην ξεχνάτε ότι τα υγρά που έχουν απομείνει στο ταψί είναι πολύ νόστιμα. Με λίγη βοήθεια ή λίγη φαντασία (λεμόνι, πορτοκάλι, λευκό κρασί, μουστάρδα, κονιάκ, μυρωδικά) μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη σάλτσα που θα συνοδεύσει  την γαλοπούλα σας και θα δώσει σε αυτήν μια ιδιαίτερη γευστική πινελιά.

 

Previous Γέμιση vegeterian με πράσινο μήλο και celery
Next Η σχέση του καφέ με τα φάρμακα

No Comment

Leave a reply