Βανίλια


Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Vanilla, γνωστό ως βανίλλη, το οποίο περιλαμβάνει γύρω στα 90 είδη αναρριχητικών φυτών, και το συναντάμε στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και την Αυστραλία.

Η αρωματική ουσία που παράγεται από τους καρπούς ορισμένων από τα είδη της, χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία, ακόμα και ως αφέψημα.

Τα άνθη αυτού του φυτού έχουν ιδιαίτερα λεπτή κατασκευή και η επικονίασή τους γίνεται από ένα είδος μέλισσας που υπάρχει στο Μεξικό (ή με τεχνητό τρόπο στις άλλες χώρες) κατά τη διάρκεια μιας ανθοφορίας που διαρκεί περίπου δύο μήνες.

Πολύ ενδιαφέρουσα και χρονοβόρα είναι η διαδικασία κατά την οποία παίρνουμε τη βανίλια, η οποία διαρκεί 4 με 5 μήνες, με διαδοχική έκθεση των καρπών στον ήλιο και στη νυχτερινή υγρασία και κατόπιν αποξήρανση σε καλά αεριζόμενο χώρο. Ο φρέσκος καρπός της βανίλιας δεν έχει άρωμα!

Το καρύκευμα της βανίλιας προέρχεται από ένα εκχύλισμα βανίλιας, αλκοόλης και νερού. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τη βανίλια για τον αρωματισμό ενός αφεψήματος, που πολλούς αιώνες μετά έγινε γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο.

Previous Βασιλικός
Next Άνηθος

No Comment

Leave a reply