Βρώμη: Σύμμαχος στη μείωση της χοληστερόλης


Στην προσπάθεια για έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, μια μοναδική τροφή, η βρώμη, φαίνεται να αποτελεί ένα πρώτης τάξης φυσικό σύμμαχο, σε αντίθεση με άλλες τροφές που εικάζεται πως μπορεί να βοηθήσουν, χωρίς όμως ισχυρά επιστημονικά στοιχεία να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο…

Έγκριτα δεδομένα από κλινικές μελέτες σε υπερχοληστερολαιμικά άτομα, υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 γρ. β-γλυκανών (οι ‘ευεργετικές’ φυτικές ίνες της βρώμης) μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των επιπέδων της LDL ‘κακής’ χοληστερόλης, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μάλιστα, τα δεδομένα αυτά είναι τόσο ισχυρά, που ακόμα και η ‘δύσκολη’ στις αποφάσεις της, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με αναφορά της (EFSA Journal 2010;8(12):1885) τονίζει πως ‘Οι β-γλυκάνες της βρώμης έχει αποδειχτεί πως μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου για στεφανιαία νόσο’.

Ο εν λόγω ισχυρισμός στηρίχθηκε στην αξιολόγηση και ανασκόπηση ούτε ενός ούτε δυο, αλλά 22 επιστημονικών ερευνών (εκ των οποίων οι 3 ήταν σημαντικές μετα – αναλύσεις) υπέρ των β-γλυκανών της βρώμης.

Η ποσότητα κατανάλωσης 3 γρ. β – γλυκανών είναι ποσό που μπορεί να προσλάβει κάποιος από 2 μερίδες (45 γρ. η κάθε μια) νιφάδων βρώμης.

Υπό το πρίσμα των ερευνών για τις επιδράσεις της βρώμης και των β-γλυκανών της, Αυστραλοί επιστήμονες με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες (Br J Nutr.2011 Aug 3:1-11) έδειξαν ότι ακόμα και 1,5 γρ. β – γλυκανών καθημερινά είναι ικανά να μειώσουν ουσιαστικά την LDL και την ολική χοληστερόλη σε διάστημα 6 εβδομάδων! Στη μελέτη έλαβαν μέρος 87 γυναίκες και άνδρες με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης.

Σε μια εποχή όπου παρόλες τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Commission και την ‘κάθετη’ αξιολόγηση της EFSA, οι περισσότεροι ισχυρισμοί που κατακλύζουν τον καταναλωτή παραπλανούν και δεν στηρίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, ας εμπιστευτούμε τροφές και τρόφιμα των οποίων οι επιδράσεις εδραιώνονται με σειρά επιστημονικών στοιχείων…

 

ΠΗΓΗ:iatronet.gr

Previous ΕΙΣΑΙ ΓΛΥΚΑΤΖΟΥ?
Next Τι καινούριο έρχεται στο χώρο της διατροφής

No Comment

Leave a reply