Μήπως η διατροφή που κάνετε σας γερνάει;


Αν τελευταία κοιτάζοντας το εαυτό σας στον καθρέφτη το πρωί, σκέφτεστε ότι έχετε αρχίσει να γερνάτε, τότε ίσως να … πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο ψυγείο, τα ντουλάπια της κουζίνας, και το τραπέζι σας και όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, να αναζητήσετε εκεί τους ενόχους.

Η γήρανση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση. Κακής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα τρανς λιπαρά, προκαλεί φλεγμονή άρα μια κακής ποιότητας διατροφή, μπορεί να σας κάνει να δείχνετε μεγαλύτεροι. Μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων στη διατροφή μας για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή των λεγόμενων τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης.

Αυτά συνδέονται με μια σειρά από ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν το κολλαγόνο και τις ίνες του δέρματος.

Παραδείγματα τροφίμων που θα πρέπει να περιορίσουν, όσοι θέλουν να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο νέοι, μέσα και έξω:

Τηγανητά. Οτιδήποτε είναι βαθιά τηγανισμένο σε λάδι, είναι «φορτωμένο» με τρανς λιπαρά, που συμβάλλουν στη διαδικασία της φλεγμονής.

Γλυκά. Είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και φυσικά είναι γεμάτα ζάχαρη, η οποία επίσης συνδέεται με τη φλεγμονή.

Επεξεργασμένα κρέατα. Είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα, τα οποία συμβάλλουν στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Μη άπαχο κόκκινο κρέας. Το κρέας θα πρέπει να είναι να άπαχο για την ελαχιστοποιηθεί η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι μεγάλοι παραγωγοί της φλεγμονής. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία προτείνει τα κορεσμένα λίπη από όλες τις πηγές να αποτελούν λιγότερο από 7% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας.

Αλκοόλ. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ποσότητες [ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ( π.χ. 1 ποτήρι κρασί) και δύο για τους άνδρες] μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Μεγαλύτερες ποσότητες όμως, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και ασθενειών, όπως η κίρρωση του ήπατος και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας, μέσα και έξω, και υπάρχουν θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν την επιδερμίδα και τη συνολική εμφάνιση του δέρματός σας. Δεδομένου ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σας και είναι εκτεθειμένο σε καθημερινή στοιχεία όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ελεύθερες ρίζες, ο καπνός, και άλλες τοξίνες, θα πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο και να τρώτε καλύτερα για να φροντίσετε για αυτό.

 

Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα που αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, και είναι παραδείγματα τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνουμε όλο και περισσότερο.

Σταυρανθή λαχανικά: Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών παρέχουν αποτελεσματική βοήθεια στο σώμα για την καταπολέμηση των τοξινών και του καρκίνου. Έχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, τα οποία παρέχουν ενέργεια και διατηρούν το δέρμα υγιές. Τρώγοντάς τα ωμά ή ελαφρώς ψημένα, οι προστατευτικές τους ιδιότητες είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές.

Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγκα, ο τόνος, η πέστροφα και ο σολομός. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα παρέχουν μεταβολίτες που είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή της μεμβράνης, τις λειτουργίες των κυττάρων, και τη διατήρηση της στεγανότητας των φραγμών του δέρματος. Καλές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν επίσης το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και οι ξηροί καρποί.

Προϊόντα ολικής αλέσεως: Μελέτες έχουν δείξει ότι δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και η κινόα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής. Έχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη,) οι οποίες είναι σημαντικές για το δέρμα.

Φασόλια: Τα φασόλια συνιστούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία πιστεύεται ότι μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Περιέχει κάλιο, το οποίο καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, αποτρέπουν τη γήρανση του δέρματος. Τέλος, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, καθώς και σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν το σώμα σας να προστατευθεί από τις ελεύθερες ρίζες, και συμβάλλει στο να διατηρηθούν τα όργανα και οι ιστοί σας υγιείς.

Μούρα: Όλα τα μαύρα και μπλε μούρα, όπως βατόμουρα, η μαύρη κορινθιακή σταφίδα και τα μαύρα σταφύλια, περιέχουν αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που είναι γνωστό ότι προστατεύουν τον οργανισμό από τη φθορά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση.

Νερό: Τα υγρά σας βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι, καθώς και να αποβάλλετε τις τοξίνες από το σώμα σας. Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 7 ποτήρια υγρών την ημέρα και βάλτε ως στόχο σας να κάνετε το νερό το κύριο ποτό σας.

Οι παραπάνω επιλογές τροφίμων θα βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τις βλάβες που προκαλούνται από τη γήρανση. Βάλτε τα στο ημερήσιο και εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής σας. Θα εξασφαλίσετε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες, που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των σχετιζόμενων με την ηλικία ασθενειών του σώματός σας και αποτελούν πηγές αντιγήρανσης. Ξεκινήστε σήμερα!

 

ΠΗΓΗ: mednutrition.gr

Previous Αποτοξίνωση, έχει τελικά νόημα;
Next Πίνουν καθημερινά αλκοόλ 800.000 Έλληνες

No Comment

Leave a reply