Καλαμαράκια γεμιστά με πλιγούρι, λιαστές ντομάτες και pesto ρόκας


Υλικά 

 

6-8 μεγάλα καλαμάρια

200 γρ.  πλιγούρι βρασμένο

6-7 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

8 ελιές πράσινες μεγάλες (χωρίς το κουκούτσι)

2 ντομάτες περασμένες από ρεντέ

αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

λίγος βασιλικός

λίγο ελαιόλαδο

 

Για το pesto ρόκας

 

1 ματσάκι ρόκα

2 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι

150 γρ.  ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι λευκό

χυμός από ½ λεμόνι

 

Εκτέλεση

 

Καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια και ξεχωρίζουμε το σώμα από τα κεφάλια τους. Σ’ ένα τηγάνι με λάδι που καίει σοτάρουμε τις λιαστές ντομάτες, τα κρεμμυδάκια, τις ελιές, τα ξερά κρεμμύδια και τα κεφάλια από τα καλαμάρια (ψιλοκομμένα κι αυτά). Αλατοπιπερώνουμε καλά. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και το βασιλικό και μαγειρεύουμε για 4-5’ ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο βρασμένο πλιγούρι, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Γεμίζουμε το σώμα των καλαμαριών με τη γέμιση χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και κλείνουμε καλά τις άκρες με 1-2 οδοντογλυφίδες. Λαδώνουμε εξωτερικά και ψήνουμε σε καυτή σχάρα για 10’ ή στο φούρνο, στους 170οC, για 40-50’ (σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και με υγρά στο ταψάκι). Για το pesto ροκας : Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ.

 

Previous Μασάτε καλά για να χορτάσετε πιο εύκολα!
Next Γέμιση με συκωτάκια πουλερικών, πληγούρι και φιστίκι Αιγίνης

No Comment

Leave a reply