Αρνάκι με πικάντικο κους κους και ελιές Καλαμών


Υλικά 

 

1 ½ κιλό αρνίσιο μπούτι χωρίς το κόκκαλο

1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

120 γρ.χυμό πορτοκαλιού

1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη

40 γρ. μέλι

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 ½ κουτ. της σούπας κορν φλάουρ

250 γρ. ζωμό κρέατος

 

 

Για το πικάντικο κους-κους

 

150 γρ. κους κους

20 γρ. βούτυρο

150 γρ.  βραστό νερό

1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουτ. του γλυκού κύμινο σκόνη

2 κουτ. της σούπας άσπρα αμύγδαλα, ελαφρά καβουρδισμένα

1 μέτριο μήλο ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένο

1 κουτ. της σούπας ζάχαρη

80 γρ.  ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες, χωρίς κουκούτσι

 

 

 

Εκτέλεση

 

Απλώνουμε το κρέας σε πάγκο κοπής  και το χτυπάμε με ένα γουδοχέρι, μέχρι να λεπτύνει αρκετά και να μαλακώσει.

Ετοιμάζουμε το πικάντικο κους κους με τις ελιές. Αναμιγνύουμε το κους κους με το νερό σε ένα μπολ και το αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.

 

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το κύμινο, τα αμύγδαλα, το μήλο, τη ζάχαρη και τις ελιές, και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το μήλο. Προσθέτουμε το κους κους, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μίγμα κατά μέρος να κρυώσει.

 

Απλώνουμε το μίγμα του κους κους στο κοπανισμένο κρέας και το τυλίγουμε σφικτά. Το σιγουρεύουμε με μερικά μεταλλικά σουβλιά ή το δένουμε σφικτά με ένα μεγάλο κομμάτι σπάγκο. Τοποθετούμε το αρνάκι σε μια σχάρα, μέσα σε ταψί. Αλείφουμε το αρνί με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 2 ώρες.

Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το χυμό του πορτοκαλιού, την κανέλλα, το μέλι και το σκόρδο. Με ένα πινελάκι, αλείφουμε όλο το κρέας με αυτό το μίγμα και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Αλείφουμε το κρέας αρκετές φορές με το μίγμα αυτό, σε όλη τη διάρκεια των 30 λεπτών.

Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το αφήνουμε να «ηρεμήσει» 10 λεπτά πριν το κόψουμε σε μερίδες.

Αναμιγνύουμε σε ένα κατσαρόλι εκτός φωτιάς το κόρν φλάουρ με λίγο από το ζωμό κρέατος και προσθέτουμε το υγρό ψησίματος από το ταψάκι και τον υπόλοιπο ζωμό. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Κόβουμε το κρέας σε φέτες, σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

 

 

Previous Αρνάκι με κάστανα
Next Αρνάκι με μυρωδικά και φρέσκο βούτυρο

No Comment

Leave a reply