DUKAN Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΩΝ ΣΤΑΡ


Αν και έχουμε συνηθίσει οι νέες τάσεις στη διατροφή να μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυτή τη φορά φαίνεται ότι… οι επώνυμοι σταρ δηλώνουν πιστοί σε μια γαλλική… πατέντα. Η νέα δίαιτα, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους πιστούς, μεταξύ των οποίων η διάσημη τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ και το μοντέλο Ζιζέλ, ονομάζεται «δίαιτα Dukan».

 

Η δίαιτα του Γάλλου διατροφολόγου δρ. Pierre Dukan είναι ήδη δημοφιλής στην πατρίδα του, όπου λέγεται ότι την έχουν δοκιμάσει 1,5 εκατομμύριο γυναίκες. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας προτείνει ο Γάλλος γιατρός προκειμένου να χάσουμε τα περιττά κιλά.

 

Η ιστορία της δίαιτας

 

Η δίαιτα Dukan «γεννήθηκε» όταν ένας ασθενής του Γάλλου γιατρού τού ζήτησε συμβουλές για να αδυνατίσει, με την προϋπόθεση ότι δεν θα στερηθεί το κρέας. Ο δρ. Dukan τον συμβούλευσε να φάει μόνο κρεατικά για 5 ημέρες. Παράλληλα, του συνέστησε να πίνει άφθονο νερό. Ο άνδρας έχασε 5 κιλά σε 5 ημέρες.

 

Στη συνέχεια, ο δρ. Dukan του ζήτησε να προσθέσει τα ψάρια και τα θαλασσινά στο μενού του. Καθώς οι ημέρες περνούσαν και ο άνδρας συνέχιζε να χάνει βάρος -ενώ οι εξετάσεις του ήταν φυσιολογικές-, του είπε να τρώει γαλακτοκομικά, πουλερικά και αυγά, ενώ στο τέλος προσέθεσε και τα λαχανικά στη διατροφή του. Σε 20 ημέρες, ο άνδρας αυτός είχε χάσει 12 κιλά και ο δρ. Dukan είχε αποφασίσει να στραφεί στη διαιτολογία.

 

Οι 4 φάσεις της δίαιτας

 

Η πρώτη φάση της δίαιτας Dukan διαρκεί λίγες ημέρες και είναι η πιο δύσκολη, ενώ η τελευταία διαρκεί διά βίου και επιτρέπεται να τρώμε ό,τι θέλουμε. Οι δύο πρώτες φάσεις της δίαιτας έχουν ως πρωταρχικό στόχο το αδυνάτισμα, ενώ η τρίτη και η τέταρτη στοχεύουν στο πέρασμα σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή και στη διατήρηση του νέου βάρους. Ο δρ. Dukan τονίζει ότι η προτεραιότητα της δίαιτάς του είναι η σταθεροποίηση του νέου βάρους, δεδομένου ότι συνήθως οι δίαιτες οδηγούν σε απώλεια κιλών, αλλά λίγο καιρό αργότερα ο δείκτης της ζυγαριάς δυστυχώς επανέρχεται στην αρχική του θέση.

 

1. Η επίθεση

Για ένα διάστημα 3-10 ημερών συνιστάται η κατανάλωση μόνο πρωτεϊνούχων τροφίμων. Ο δρ. Dukan προτείνει τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το άπαχο ζαμπόν, τα αυγά, τις μπριζόλες, τα θαλασσινά και τα ψάρια (π.χ. γαρίδες, σολομό, καβούρια). Επίσης, συστήνει την κατανάλωση άπαχων ή ημίπαχων γαλακτοκομικών, καθώς και την πόση άφθονου νερού.

Στόχος Η γρήγορη απώλεια βάρους.

 

2. Ο συνδυασμός

Στη δεύτερη φάση, συνεχίζουμε να τρώμε πρωτεΐνες, αλλά σταδιακά εντάσσουμε και τα λαχανικά στη διατροφή μας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μετά από μια ημέρα με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, θα ακολουθεί μια ημέρα όπου θα τρώμε πρωτεΐνες μαζί με λαχανικά (εκτός από τις πατάτες, το καλαμπόκι, τον αρακά και τα φασολάκια, που δεν περιλαμβάνονται στα λαχανικά που προτείνει ο δρ. Dukan).

Στόχος Η απώλεια βάρους, η οποία εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 1 κιλό την εβδομάδα.

 

3. Η ενοποίηση

Σταδιακά προστίθενται στη διατροφή οι υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά), τα λιπαρά και το αλκοόλ. Μάλιστα, προβλέπονται 2 ελεύθερα γεύματα την εβδομάδα (με αλκοόλ, βούτυρο, ψωμί, σοκολάτα κλπ.). Ο εμπνευστής της δίαιτας προτείνει η φάση αυτή να διαρκεί 10 ημέρες για κάθε κιλό που έχουμε ήδη χάσει.

Στόχος Η αποφυγή της επαναπρόσληψης του βάρους. Σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται απώλεια κιλών.

 

4. Η σταθερή φάση

Σε αυτό το στάδιο της δίαιτας μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε, αρκεί να τηρούμε τον κανόνα «μόνο πρωτεΐνες» για μία ημέρα την εβδομάδα, π.χ. κάθε Πέμπτη. Ο δεύτερος κανόνας του γάλλου διαιτολόγου είναι να τρώμε καθημερινά 3 κουταλιές δημητριακά βρόμης.

Στόχος Σύμφωνα με το δρ. Dukan, ακολουθώντας τις συστάσεις του διά βίου, θα διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.

 

ΠΗΓΗ: tro-ma-ktiko.blogspot

Previous ΜΠΥΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Next Αρνάκι Γεμιστό

No Comment

Leave a reply