Ο καπνός μαγειρέματος σκοτώνει…


O καπνός από τις εστίες μαγειρέματος «σκοτώνει περισσότερους από ό,τι η ελονοσία»

Οι πρωτόγονες εστίες μαγειρέματος που χρησιμοποιεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου εκπέμπουν καπνό που σκοτώνει δύο εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, περισσότερους από ό,τι η ελονοσία, προειδοποιεί μελέτη στο περιοδικό Science.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα καυσόξυλα, κάρβουνο ή ακόμα και κοπριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν φίλτρα ή απορροφητήρες και ο καπνός παραμένει μέσα στο σπίτι.

 

Οι πνευμονίες και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι συχνές παρενέργειες, οι οποίες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

 

«Πολύς κόσμος στις ανεπτυγμένες χώρες δεν συνειδητοποιούν ότι ο καπνός από τις εστίες μαγειρικής σε εσωτερικούς χώρους αποτελεί τρομερή μάστιγα για την υγεία ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων» σχολίασε ο Δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ) και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

«Οι διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της πληγής μόλις τώρα ξεκινούν. Ο ρόλος των NIH είναι να υποστηρίζει την έρευνα για τα πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά μέτρα» πρόσθεσε.

 

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη ιδρύσει την «Παγκόσμια Συμμαχία Καθαρής Κουζίνας» ένα πρόγραμμα συνεργασίας ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με στόχο να αποκτήσουν λιγότερο ρυπογόνες εστίες 100 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2020.

 

ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.com

Previous 10 τροφές για γερό μυαλό
Next Μαστίχα Χίου η θαυματουργή

No Comment

Leave a reply