Κάντε ένα ελαφρύ πρωινό


Μην αντιγράφετε το ξενοδοχειακό «μπρέκφαστ», πιείτε γάλα, φάτε δημητριακά και πορτοκάλι

 

Είναι βέβαιο ότι έχετε ακούσει πολλές φορές για τη σημασία που έχει το πρωινό στην καθημερινή διατροφή. Και άλλες τόσες, αυτές που έχετε ορκιστεί να μη ξαναπιείτε ούτε πικρό γκρέιπ φρουτ, ούτε άγευστο αποβουτυρωμένο γάλα. Το υγιεινό πρόγευμα όχι μόνον δεν είναι απαραίτητο να μοιάζει με δοκιμασία, αλλά και μπορεί να γίνει ευχάριστο γευστικά. Αρκούν μερικές καλές ιδέες, με γάλα, φυσικό χυμό, δημητριακά, φρυγανιές, μέλι, ακόμη και αυγό για όσους ξυπνούν πεινασμένοι. Δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να το απολαύσει, ξυπνώντας λίγο νωρίτερα για την προετοιμασία, και φροντίστε να μάθετε και τα ανήλικα μέλη της οικογένειας να μην παραλείπουν το βασικότερο γεύμα της ημέρας.

 

 

Το ξενοδοχειακό πρωινό

Το πολύτιμο για τον οργανισμό πρωινό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προσφέρεται στα περισσότερα ξενοδοχεία, ανά τον κόσμο. Προσφέρει μάλλον …πεντάστερα τριγλυκερίδια, και ανώφελες θερμίδες που βαραίνουν το σώμα, αφού επιβραδύνουν την πέψη, παρά του δίνουν ενέργεια για να συνεχίσει τη μέρα.

 

Το (απαραίτητο) γάλα

Είναι η βάση του πρωινού. Το πρόβλημα είναι ότι το μισεί πολύς κόσμος… Αν σας ενοχλεί στο στομάχι, δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις: τα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν χωρίς λακτόζη ή ακόμη και το κατσικίσιο γάλα που είναι πιο εύπεπτο. Κάθε ενήλικος χρειάζεται εξάλλου την ημέρα δύο μερίδες γάλα ή γιαούρτι για να καλύψει τις ανάγκες του σε ασβέστιο (800 χιλιοστόγραμμα την ημέρα). Αν καθιερωθεί η πρόσληψη μίας μερίδας γαλακτοκομικών το πρωί και άλλης μίας το βράδυ, το ασβέστιο έχει διασφαλιστεί.

 

Γρήγορες και εύκολες λύσεις

Ο καφές συνδυάζεται με όλα τους τύπους πρωινών.

Γάλα,

2 φρυγανιές ή 1/2 φλιτζάνι κορνφλέικς,

πορτοκάλι ή χυμός πορτοκαλιού.

 

Θεωρείται ιδανικό ως πρόγευμα, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αν είστε καπνιστής, υπολογίστε ότι χρειάζεστε σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από κάποιον που δεν καπνίζει. Η προτεινόμενη πρόσληψη είναι 60 χιλιοστόγραμμα για τους ενηλίκους, και φτάνει τα 100 χιλιοστόγραμμα για τους καπνιστές.

 

Γάλα με κακάο

1 αυγό

Ό,τι πρέπει για όσους, και κυρίως όσες έχουν αναιμία. Το κακάο περιέχει χαλκό, βασική ιδιότητα του οποίου είναι η συμβολή του στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Επίσης, ο χαλκός συνεργάζεται με το σίδηρο για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, που βλάπτουν τον οργανισμό. Τόσο η έλλειψη του χαλκού, όσο και η έλλειψη του σιδήρου οδηγούν σε αναιμία.

 

 

Γάλα,

2 φρυγανιές ή 1/2 φλιτζάνι κορνφλέικς,

ακτινίδιο.

Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, το συγκεκριμένο πρωινό θα σας βοηθήσει σημαντικά. Το ακτινίδιο περιέχει φυτικές ίνες (3 γραμμάρια), οι οποίες αποτελούν και τη μοναδική λύση κατά της δυσκοιλιότητας, καθώς απορροφούν νερό, διογκώνονται και κινητοποιούν το παχύ έντερο.

 

Γάλα,

κουάκερ (η γνωστή βρώμη),

1 κουταλιά μέλι,

2-3 καρύδια.

Πρωινό για γερά νεύρα. Στην κυριολεξία. Η βρώμη, όπως και όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης, περιέχει θειαμίνη_ μία μερίδα κουάκερ (30 γραμμάρια) παρέχει στον οργανισμό 0,3 χιλιοστόγραμμο θειαμίνης. Πρόκειται για βιταμίνη του συμπλέγματος B, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η έλλειψή της εκδηλώνεται με ψυχικές διαταραχές και βλάβη στα περιφερικά νεύρα.

 

 

Γάλα,

2 φρυγανιές,

2 κουταλάκια μέλι,

1 αυγό.

 

 

Το συγκεκριμένο πρωινό στηρίζεται στους υδατάνθρακες – θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο. Δίχως αυτούς, η πνευματική λειτουργία δυσχεραίνεται. Το αυγό προσφέρει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.

 

Αν την Κυριακή, θέλετε να …ξεστρατήσετε, μπορείτε να το κάνετε με τηγανίτα και κέηκ, αρκεί να έχετε υπόψη σας ότι το παρακάτω πρωινό παρέχει περίπου 500 θερμίδες.

 

Γάλα

1 γαλλική τηγανίτα

1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι

1 φέτα κέικ

Η γαλλική τηγανίτα – χωρίς μαγιά, αλεύρι, βούτυρο – είναι αγαπημένη και εύκολη. Πάρτε φέτες μπαγιάτικου ψωμιού και βουτήξτε τις σ’ ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αυγά και γάλα. Υπολογίζετε 1 φλιτζάνι γάλα και 1 αυγό ανά 2 φέτες ψωμιού. Αφήστε τις φέτες να μουλιάσουν μέσα στο γάλα και στο αυγό και στη συνέχεια τηγανίστε τις σε καυτό λάδι. Σερβίρονται ζεστές με κανέλα και προαιρετικά με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη ή μέλι.

 

ΠΗΓΗ:tovima.gr

Previous Ω- 3 οι σύμμαχοι της υγείας
Next Συνταγή μερέντας

No Comment

Leave a reply