Η απομυθοποίηση των συμπληρωμάτων


Νέα Υόρκη

Η χρήση βιταμινούχων συμπληρωμάτων με στόχο την καλύτερη υγεία και την μακροζωία, φαίνεται τελικά να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς αμερικανική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κάνει χρήση πολύ-βιταμινών κινδυνεύουν να αποβιώσουν νωρίτερα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Μινεσότα στις ΗΠΑ και της Ανατολικής Φινλανδίας, με επικεφαλής τον Δρ Τζάακο Μούρσου, απομυθοποιούν την χρησιμότητα των βιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, που τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο κερδών στην παγκόσμια βιομηχανία.

 

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι για την πλειοψηφία των ανθρώπων δεν προκύπτει κάποιος ουσιαστικός λόγος λήψης συμπληρωμάτων διατροφής με συμπλέγματα βιταμινών καθώς όχι μόνο δεν προκύπτει όφελος για την υγεία, αλλά ειδικά για τις ηλικιωμένες γυναίκες ενδεχομένως και να προκύπτει κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

 

«Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, βλέπουμε μικρή αιτιολόγηση για τη γενικευμένη εξάπλωση των διατροφικών συμπληρωμάτων», γράφουν οι ερευνητές.

 

Τα συμπληρώματα, που περιέχουν τις βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και χαλκό, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Ο σίδηρος είναι το στοιχείο που φαίνεται να προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία από όλα, ενώ αντίθετα μόνο το ασβέστιο συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

 

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 38.800 γυναικών με μέση ηλικία 62 ετών. Παρόλο που όσες έπαιρναν πολυβιταμίνες και άλλα διατροφικά συμπληρώματα, ήταν γενικά πιο υγιείς, έτρωγαν πιο υγιεινά, κάπνιζαν λιγότερο και ασκούνταν περισσότερο, σε αρκετές περιπτώσεις τελικά πέθαιναν νωρίτερα από όσες δεν έπαιρναν επιπλέον βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα.

 

Αν και δεν μπορούν να εξάγουν με βεβαιότητα ένα καταληκτικό συμπέρασμα (γι’ αυτό, άλλωστε, τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα), οι ερευνητές δεν αποκλείουν το αυξημένο ποσοστό θανάτων, σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις, να οφείλεται στις παραπάνω βιταμίνες και στα λοιπά συμπληρώματα.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανάλογα συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν και για τους άνδρες.

 

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (όπως η βιταμίνη Α και Ε ή το β-καροτένιο), μπορούν τελικά να αποβούν επιζήμια για τον οργανισμό σε μεγάλες δόσεις. Γι’ αυτό το λόγο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν, «δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής ως προληπτικό μέτρο, τουλάχιστον όχι σε ένα πληθυσμό που διατρέφεται καλά».

 

Μόνο αν κάποιος υποφέρει από έλλειψη σε κάποια συγκεκριμένη βιταμίνη ή άλλο στοιχείο, έχει νόημα να πάρει συμπληρωματικές ποσότητες υπό τη μορφή κάποιου σκευάσματος.

ΠΗΓΗ:health.in.gr

Previous ΠΑΧΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ?
Next ΤΟ «ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ» ΣΠΑΝΑΚΙ

No Comment

Leave a reply