ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ


Λονδίνο

Με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα σχετίζεται το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Η κατανάλωση γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προδιαθέτει σε απόκτηση παιδιού με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. Ανάλογος συσχετισμός δεν προκύπτει για το γάλα.

 

Η έρευνα εκπονήθηκε από ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Αικατερίνα Μάσλοβα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και αξιολόγησε κατά πόσο τα γαλακτοκομικά προϊόντα προστατεύουν τα παιδιά από αλλεργικές παθήσεις.

 

Η μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ERS) στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με το BBC, διαπιστώνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην έλλειψη προστατευτικών λιπαρών οξέων στα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά.

 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες άνω των 70.000 γυναικών στη Δανία, καθώς και την υγεία των παιδιών τους μέχρι την ηλικία των επτά ετών. Οι έγκυες που έτρωγαν ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρούτα την μέρα, ήταν 1,6 φορές πιο πιθανό να έχουν παιδιά με άσθμα στην ηλικία των επτά ετών, αλλά και με αλλεργική ρινίτιδα, σε σχέση με τις εγκύους που δεν έτρωγαν αυτού του είδους τα γιαούρτια.

 

Η κατανάλωση γάλακτος από τις εγκύους δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικού άσθματος, αντίθετα το γάλα φάνηκε να έχει προστατευτική δράση κατά της εμφάνισης άσθματος.

 

«Σπαζοκεφαλιά» χαρακτήρισε τα ευρήματα η Δρ Μάσλοβα και είπε ότι «τα ευρήματα δείχνουν πως τα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο ή, εναλλακτικά, όσες γυναίκες έτρωγαν τέτοια γιαούρτια, μπορεί να είχαν παρόμοιο στιλ ζωής και δίαιτα, όμως προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να εξάγουμε συμπεράσματα, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν και άλλες σχετικές έρευνες».

ΠΗΓΗ:health.in.gr

Previous ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Next ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΠΕΠΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

No Comment

Leave a reply