Αλατι…


Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να χρησιμοποιήσει κάποιος το αλάτι…;

Σύμφωνα με τους ερευνητές γυρω στους 14.000 !

Δεν πιστευουμε να υπάρχει άλλο στοιχείο που να έχει τόσες πολλές χρησιμότητες. Εμείς θα δούμε μερικές από αυτές που θα διευκολύνουν την ζωή μας στο σπίτι:

 

 

Στην Κουζίνα

Εκτός από την εφαρμογή του στο μαγείρεμα και το ψησιμο για να δώσει νοστιμη γευση στα φαγητα το αλάτι έχει μια σειρα κι από άλλες μεγάλες εφαρμογές στην κουζίνα.

 

Προσθηκη στο βραστο νερό. Πολλοί πιστευουν ότι η προσθηκη αλατιου στο νερό θα το κανουν να βρασει γρηγορότερα. Είναι λάθος. Όμως το αλάτι κάνει το νερό να βρασει σε μεγαλύτερη θερμοκρασία μειωνοντας έτσι τον χρόνο του μαγειρέματος.

 

Στα αυγά ποσε. Επειδή το αλάτι αυξάνει την θερμοκρασία του βρασμού του νερού, βοηθάει στο να πήξει πιο γρήγορα το ασπράδι, την ώρα που τα αυγά πεφτουν στο νερό.

 

 

Για να δοκιμάζεται πόσο φρέσκα είναι τα αυγά: Βάλτε δυο κουταλάκια του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό και ρίξτε μέσα το αυγό. Το φρέσκο αυγό θα βυθιστεί, ένα παλιότερο αυγό θα επιπλεύσει. Αυτό φυσικά, δεν σημαινει ότι το αυγό που επιπλέει είναι χαλασμένο, απλά ειναι περισσότερων ημερών. Η τελική δοκιμή θα γίνει αφού το σπάσετε.

 

 

Αφαιρέστε ευκολα την «ψίχα» από τους ξηρούς καρπούς. Ενυδατώστε τα αμύγδαλα και τα καρύδια σε αλμυρό νερό για αρκετες ωρες πριν από την αφαίρεση του κελύφους για να γίνει πέρετε από αυτά πολύ πιο εύκολα την «ψίχα».

 

Αποτρέψτε το ζαχάρωμα από το γλάσσο σας. Ελάχιστο αλάτι κατα την παρασκευή του αποτρέπει το «ζαχάρωμα».

 

Αφαιρέστε τις μυρωδιές από τα χέρια. Μυρωδιά κρεμυδιού ή σκόρδου στα χέρια σας; Κανένα πρόβλημα. Τρίψτε τα με αλάτι και ξύδι.

 

Καλύτερη μαρέγκα. Προσθέστε ελάχιστο αλάτι όταν χτυπάτε τα ασπραδια αυγών ή την κρέμα γάλακτος για να πετύχετε πολύ γρηγορότερα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Παρατείνει την ζωή στο τυρί. Αποτρέψτε την μούχλα στο τυρί, τυλίγοντάς το με ενα πανί βρεγμένο με αλατόνερο (καλύτερα θαλασσινό νερό) πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο.

 

Καθαριότητα

 

Καθαριότητα νεροχύτη και αποχέτευσης. Αλάτι αναμεμυγμένο με ζεστό νερό στον νεροχύτη της κουζίνας σε τακτα διαστήματα αποτρέπει το πουρί και εξαφανίζει τις ασχημες μυρωδιές.

 

Αφαιρεί τα «δαχτυλίδια» του νερού. Τρίψτε ελαφρα τα άσπρα σημάδια που προκαλούνται από τα ποτήρια πάνω στο ξυλινο τραπέζι σας με ένα μείγμα ελαιολάδου και αλατιου. Θα εξαφανιστούν.

 

Καθαρίζει τα «χρωματισμένα» από καφέ και τσαι φλυτζάνια. Ανακατέψτε λίγο αλάτι στο υγρό των πιατων σας και τρίψτε ελαφρα τους λεκέδες από καφε ή τσαι που επιμένουν.

 

Καθαρισμός του ψυγείου. Ο συνδιασμός αλατιού και σόδαςμπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καθαρίσετε εσωτερικά και εξωτερικά το ψυγείο σας κρατώντας μακρυά από το φαγητό σας τα χημικά καθαριστικά.

 

Χαλκός και μπρούτζος. Αναμείξτε σε ίσα μέρη αλάτι, αλεύρι και ξύδι και κάντε μια κρέμα με την οποία μπορείτε να τρίψετε το μέταλλο. Αφήστε την πάνω του για μία ώρα περίπου και καθαρίστε το με ενα μαλακό πανί. Γυαλίστε το με ενα νέο στεγνό πανάκι και ..έτοιμο.

 

Σκουριά. Αλάτι και λεμόνι. Φτιάξτε ενα μείγμα αρκετα πηχτό και τρίψτε την σκουριά. Αφήστε να στεγνώσει και καθαρίστε με ενα μαλακό πανί.

 

Πλυντήριο

 

Λεκέδες από κρασί. Κρασί πάνω στο βαμβακερό ή λινό σας τραπεζομάντηλο..; καλύψτε την κηλίδα με όσο το δυνατον περισσότερο αλάτι, το οποίο θα αποροφήσει το υπόλοιπο κρασί από τις ίνες. Μετά το δείπνο βυθίστε το τραπεζομάντηλο σε κρυο νερό για μιση ωρίτσα, πριν το πλύνετε.

 

Φρεσκάρετε τα χρώματα. Πλύνετε τις χρωματιστές κουρτίνες ή κουβέρτες σε διάλυμα απο θαλασσινό νερό για να λαμπρύνετε τα χρώματα . Φρεσκάρετε τα ξεθωριασμένα χαλιά και μοκέτες τρίβοντάς τα κοφτά με ένα πανί που έχετε βουτήξει σε ενα δυνατό διάλυμα αλμυρού νερού και απλώστε τα.

 

Αφαιρέστε τους λεκέδες από ιδρώτα. Προσθέστε τέσσερις κουταλιές αλάτι σε ένα τέταρτο περίπου ζεστό νερό και σφουγγίστε το ύφασμα με το μείγμα μέχρι οι λεκέδες να ξεθωριάσουν .

 

Αφαιρέστε τους λεκέδες αίματος. Ενυδατώστε το χρωματισμένο πανί σε κρύο αλμυρό νερό, ξεπλύντε το με ζεστό σαπουνόνερο και βράστε μετά την πλύση. (Χρησιμοποιείτε μόνο για το βαμβάκι , λινό ή άλλες φυσικές ίνες, οι οποίες μπορούν να λάβουν υψηλή θερμοκρασία . )

 

Διάφορες Χρήσεις.

 

Κρατήστε μακρυά τα μυρμήγκια. Πασπαλίστε αλάτι σε πόρτες, περβάζια παραθύρων και όπου αλλού κυκλοφορούν ή μπαίνουν τα μυρμήγκια κρυφά στο σπίτι σας. Στα μυρμήγκια δεν αρέσει να περπατούν στο αλάτι.

 

Μειώστε το στάξιμο των κεριών. Αν βυθίσετε τα νεα κεριά σε ισχυρό διάλυμα άλατος για λίγες ώρες, και στη συνέχεια, τα στεγνώσετε καλά, δεν θα στάζουν τόσο πολύ όταν τα καίτε.

 

Διατηρήστε περισσότερο καιρό τα λουλούδια σας στο βάζο. Αν προσθέσετε λίγο αλάτι στο νερό σε ενα βαζο με λουλούδια θα τα διατηρήσετε πολύ περισσότερο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ασπιρίνη ή λίγη ζαχαρη για το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Σταθεροποιείστε τα τεχνητα λουλούδια. Μπορείτε να συγκρατήσετε στην θέση τους τα τεχνητά ή αποξηραμένα λουλούδια, προσθέτοντας αλάτι στο δοχείο που τα τοποθετείτε. Λίγο (ελάχιστο κρυο νερό από πάνω και μετα τακτοποιείστε τα. Το αλάτι στερεοποιείται και τα κρατά στην θέση που τα βάλατε.

 

Προσωπική Φροντίδα

 

Παρατείνει τη ζωή της οδοντόβουρτσας . Μουλιάστε τις οδοντόβουρτσες σε αλμυρό νερό πριν από την πρώτη χρήση. Θα διαρκέσουν περισσότερο.

 

Πλύνετε τα δόντια . Χρησιμοποιήστε ένα μέρος αλάτι και δύο μέρη μαγειρική σόδα. Βουτήξτε την οδοντόβουρτσά σας στη σύνθεση και βουρτσίστε τα δόντια σας , ως συνήθως.

 

Ξεπλύνετε το στόμα σας . Αναμείξτε ίσα μέρη αλάτι και μαγειρική σόδα στο νερό και ξεπλύνετε το στόμα .

 

Ανακουφίστε τον πόνο από τσίμπημα μέλισσας . Ωχ ; Αμέσως βρέξτε περιοχή και επιθέστε πάνω στο τσίμπημα αλάτι για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο .

 

Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα των κουνουπιών . Ένα κατάπλασμα από αλάτι αναμεμυγμένο με ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ .

 

Κάντε ένα απολεπιστικό μασάζ . Μετά το μπάνιο και ενώ ακόμα το δερμα σας ειναι υγρό κάντε στον εαυτό σας ένα μασάζ με ξηρό αλάτι . Θα φρεσκάρει το δέρμα και θα βελτιώσει την κυκλοφορία.

 

Ανακουφιζει τον πονόλαιμο . Ανακατέψτε αλάτι και ζεστό νερό  και κάνετε γαργάρες για ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο.

 

Previous Κολλαγόνο, η απαραίτητη πρωτεΐνη
Next Ακτινίδιο ο πράσινος φύλακας

No Comment

Leave a reply