Feed back… ένα κέικ, made in Greece


Ένα κέικ, made in Greece, αλλιώτικο από τα άλλα, θα γεύονται σύντομα οι «Ράμπο» του Αμερικανικού στρατού, όσοι προπονούνται σε αθλήματα και σε γυμναστήρια και όσοι αισθάνονται κουρασμένοι από την καθημερινότητα.

Πρόκειται για το θαυματουργό κέικ-αποκατάστασης (feed- Back), μια δική μας «πατέντα», που εναρμονίζεται πλήρως στους κανόνες των «πράσινων» τροφίμων, προσφέροντας ταυτόχρονα εκτός από ευεξία και δύναμη και… περιβαλλοντικές υπηρεσίες!

Δημιουργοί του, είναι η ομάδα του τμήματος Βιοχημείας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος εδώ και χρόνια ερευνά να βρει υγιεινά τρόφιμα, με διατροφική αξία και ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Η νέα τάση θέλει τους ανθρώπους να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής , με σκοπό την πρόληψη ασθενειών.

Το κέικ αποκατάστασης, αποτελεί ένα καινοτομικό προϊόν το οποίο περιέχει πρωτεΐνη από ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο τυρόγαλο που βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, «πρόκειται για ένα προϊόν ιδανικό για αθλητές κι επίσης βοηθάει (όπως έχουν δείξει κλινικές μελέτες) καρκινοπαθείς, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία».

Το κέικ, που έχει λάβει τη «σφραγίδα» της παγκόσμιας πατέντας , ενισχύει τον οργανισμό μετά την προπόνηση ή έπειτα από μία κοπιαστική και κουραστική μέρα. Συντελεί στην αύξηση της απόδοσης και στη μείωση της μυϊκής καταστροφής.

Η αρχή στην οποία στηρίζεται η κατανάλωσή του από τους ανθρώπους που γυμνάζονται, « είναι η ικανότητα επανασύνθεσης του μυϊκού γλυκογόνου μετά την άσκηση, το οποίο θεωρείται βασικό καύσιμο κατά τη διάρκειά της».

Το προϊόν που κατασκευάστηκε μετά από πολυετείς μελέτες και είναι επιστημονικά ελεγμένο, σε πρώτη φάση θα διατεθεί σε φαρμακεία, καταστήματα ειδών ειδικής και υγιεινής διατροφής, αλλά και σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ.

Όμως ο καλύτερος πελάτης, δεν θα είναι άλλος από τον ίδιο τον αμερικανικό στρατό, που έχει ενδιαφερθεί να αγοράσει όλη την ετήσια παραγωγή!

Ταυτόχρονα όμως, όπως υποδεικνύει και το όνομά του στα ελληνικά (μεταφράζεται ως ανάδραση ή ανατροφοδότηση), προσφέρει και περιβαλλοντικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία. Για κάθε κιλό τυριού προκύπτουν εννιά κιλά τυρόγαλου, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παρασκευή του κέικ Feed-Back.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη ύλη για την παρασκευή του, γίνεται από 40 τυροκόμους που παράγουν ημερησίως περί τους 200 τόνους τυριού και εννεαπλάσιο όγκο τυρόγαλου.

Όπως εξηγεί ο κ. Κουρέτας «τουλάχιστον ένα μέρος των αποβλήτων αξιοποιείται, αντί να καταλήγει ελεύθερα στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα προκύπτει ένα νέο καινοτόμο τρόφιμο, προϊόν πράσινης επιχειρηματικότητας, που στηρίζει την τοπική κοινωνία» .

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι τυροκόμοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το τυρόγαλο, αποκτώντας έτσι μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Μια μονάδα αξιοποίησης του υποπροϊόντος θα τους στοίχιζε 0,3 ευρώ ανά κιλό τυριού».

Το FEED-BACK παρουσιάζει μια παγκόσμια καινοτομία όσον αφορά στα συστατικά του.

Ο συνδυασμός πρωτεΐνης τυρογάλακτος και ενός μίγματος πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων κάνει το FEED-BACK την ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μέσα στο αίμα τις καλύτερες προϋποθέσεις απορρόφησης των πρωτεϊνών και των σακχάρων μειώνοντας το σάκχαρο που μπορεί να γίνει λίπος στο σώμα.

Η πρωτοτυπία της σύνθεσης του FEED-BACK στηρίζεται και στην πρώτη ύλη που παράγεται είτε από πιστοποιημένα αγροκτήματα που δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, είτε από ζώα που εκτρέφονται κάτω από πρότυπες συνθήκες σε ελληνικά αγροκτήματα.

Το προϊόν FEED-BACK αποτελεί καρπό της συνεργασίας της εταιρείας ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ με τον καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Η έρευνα που γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια τόσο από την ομάδα του κ. Κουρέτα, όσο και από την εταιρία K-Meditura, που έχει ιδρυθεί με χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος (spin-off) επικεντρώνεται, εκτός από το «θαυματουργό κέικ» και σε άλλα θέματα.

Αντικείμενα της είναι ακόμα η μελέτη της χημικής σύστασης και ο προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής και κυτταροπροστατευτικής δράσης βιολειτουργικών μορίων από ενδημικά φυτά της Ελλάδας όπως δενδρολίβανο, δίκταμος, θυμάρι, βασιλικό, ψυχανθή (π.χ. φακές, αρακά, φασόλια κλπ.), σταφύλια και καρπούς τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας.

Μάλιστα, έχει ήδη αναπτυχθεί ένα ακόμα νέο προϊόν, το αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιού, που θεωρείται ιδανικό για το ψωμί.

Η κατανάλωσή του , βοηθά την σωστή λειτουργία των αγγείων σε ασθενείς με υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία, καθώς και τους ηλικιωμένους, που είναι ευαίσθητοι στις βλάβες από το οξειδωτικό στρες

ΠΗΓΗ:feedbackshop.gr

Previous Οι 10 χρυσοί κανόνες της δίαιτας
Next Αφροδισιακές τροφές...

No Comment

Leave a reply