ΚΑΡΥΔΙΑ… ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ¨ΧΡΥΣΟ¨ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ


Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών στη χώρα μας. Ξηρός καρπός που χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας και βέβαια δεν λείπει από τα παραδοσιακά γλυκά (σουφρωτό ή σαραγλί, μπακλαβάς, κανταΐφι κ.ά.) που εμφανίζονται σε όλα τα νοικοκυριά κατά τη περίοδο της Αποκριάς. Πέρα όμως από την ομορφιά της παράδοσης, τα καρύδια κρύβουν ένα τεράστιο διατροφικό θησαυρό. Ας δούμε ποιος είναι αυτός και πως μπορούμε να εισάγουμε τα καρύδια στη καθημερινότητα μας με υγιεινό τρόπο.

Διατροφικά οφέλη από τη κατανάλωση καρυδιών

 

Τα καρύδια είναι μεν πλούσια σε ενέργεια αλλά περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προάγουν την υγεία του οργανισμού.

Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα και για την ακρίβεια σε Ω3 λιπαρά οξέα. Το αποτέλεσμα της τακτικής κατανάλωσης των λιπαρών αυτών είναι η πτώση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης. Γενικότερα τα Ω3 λιπαρά οξέα, ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και επιπρόσθετα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Περίπου 25g καρυδιών την ημέρα παρέχουν το 90% της ημερήσιας απαιτούμενης ποσότητας των Ω3 λιπαρών.

Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση όπως η μελατονίνη, το ελαγικό οξύ, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Τα παραπάνω συστατικά εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, τη γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και τέλος ψυχιατρικών διαταραχών.

Τα καρύδια εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα της Βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης, με σημαντικό ρόλο στη προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελευθέρων ριζών.

Επίσης παρέχουν στον οργανισμό αξιόλογα ποσά ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πόσα καρύδια μπορώ να καταναλώσω την ημέρα;

 

Τα καρύδια πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή καθώς η μερίδα (που αντιστοιχεί σε 28g καρυδιών περίπου ή 7 καρύδια) αποδίδει στον οργανισμό μας 185Kcal. Έτσι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά την κατανάλωση του και να μην ξεφεύγουμε από τη μία μερίδα ή 7 καρύδια ημερησίως, και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

Τρόποι να εισάγουμε τα καρύδια στη διατροφή μας

 

Προσθέστε καρύδια στα δημητριακά και καταναλώστε τα μαζί με γάλα χαμηλών λιπαρών.

Καταναλώστε ως επιδόρπιο καρύδια με μέλι και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Προσθέστε καρύδια στη σαλάτα σας.

Φτιάξτε φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα εποχής και τρίξτε καρύδια.

Βάλτε καρύδια σε σπιτικά κέικ ή μπισκότα και καταναλώστε τα ως σνακ.

Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξτε γέμιση για κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

Χρησιμοποιήστε τα στα παραδοσιακά γλυκά που θα παρασκευάσετε. Ωστόσο προσοχή! Μετριάστε το λίπος που χρησιμοποιείτε για την παραγωγή τους και πάντα επιλέξτε φυτικό. Προσοχή στη δοσολογία των γλυκαντικών υλών που θα χρησιμοποιήσετε. Και η κατανάλωση… Πάντα με μέτρο!

 

 

Βασιλική Μ. Γκέσου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Previous ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ ΦΟΡΤΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ!!!
Next ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ

No Comment

Leave a reply