Ελιές Καλαμάτας “γιαλαντζή”



Την ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» χρησιμοποιεί η Τουρκία, με στόχο να προωθήσει τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές.

Τη συγκεκριμένη καταγγελία μετέφερε στη Βουλή, μέσω επίκαιρης ερώτησής της προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, και Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

Η κα Πασχαλίδου επικαλείται στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), τονίζοντας ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από διασταυρωμένες πληροφορίες, καθώς και δημοσίευμα σε έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ, προκύπτει ότι στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη πωλούνται σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ μαύρες ελιές χύμα με την ονομασία “Καλαμάτα”.

Επίσης, σε εστιατόρια διατίθενται οι ελιές αυτές με αναφορά ότι πρόκειται για ντόπιες ποικιλίες, γίνεται δηλαδή χρήση του ονόματος της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα, το οποίο όνομα φαίνεται ότι επιδιώκει να ηθικοποιηθεί σταδιακά η τουρκική αγορά» αναφέρει -μεταξύ άλλων- η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

H κα Πασχαλίδου ρωτά τους υπουργούς εάν έχουν περιέλθει σε γνώση τους οι παραπάνω πληροφορίες κι αν ναι, τι έχουν πράξει μέχρι τώρα, σε σχέση και με τις Κοινοτικές Αρχές. Τέλος, ζητεί να μάθει ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν, προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά των βρώσιμων ελιών στην Τουρκίας, και πώς θα αποτραπεί οριστικά η παράνομη χρήση του ονόματος «Ελιές Καλαμάτας».
Πηγή : zougla.gr

Previous Κατάσχεση ακατάλληλων αμπελόφυλλων
Next Mαρούλι δροσιστικό και πολύτιμο για την υγεία μας

No Comment

Leave a reply