Ε.coli και σε κατεψυγμένα μπιφτέκια ?


 

 

 

 

Το κρέας με το οποίο φτιάχτηκαν τα κατεψυγμένα προϊόντα είχε εισαχθεί από Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία. Νοσηλεύονται 8 παιδιά

 

Νέο διατροφικό εφιάλτη προκαλεί η ανακάλυψη καινούργιου στελέχους του βακτηρίου E.Coli σε κατεψυγμένα μοσχαρίσια μπιφτέκια. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι περιμένει να διαπιστωθούν τα αίτια της μόλυνσης, προτού εκδώσει ευρωπαϊκή προειδοποίηση

Ο εφιάλτης του E.Coli πλανάται αυτήν τη φορά πάνω από τη Γαλλία, καθώς ένα νέο στέλεχος του βακτηρίου εντοπίστηκε σε μοσχαρίσια μπιφτέκια, προκαλώντας την εισαγωγή στο νοσοκομείο οκτώ παιδιών -ένα από αυτά σε κρίσιμη κατάσταση- στην πόλη Λιλ, με αιμορραγικές διάρροιες.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι περιμένει να διαπιστωθεί η αιτία της μόλυνσης, προτού εκδώσει ευρωπαϊκή προειδοποίηση.

«Δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης με τη μόλυνση στη Γερμανία, επειδή δεν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του βακτηρίου E.Coli.

Eίναι διαφορετική ακόμη κι αν είναι το ίδιο μεγάλη», υποστήριξε ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για θέματα Υγείας, Τζον Ντάλι. «Η επιτροπή ενημερώθηκε για τη μόλυνση από τις γαλλικές Αρχές, αλλά η προέλευση του κρέατος δεν έχει επιβεβαιωθεί», προσέθεσε.

Η εταιρεία που παρασκευάζει τα ύποπτα μπιφτέκια, η γαλλική SEB, που εδρεύει στο Σαν Ντιζιέ στη βορειοανατολική Γαλλία, έδωσε εντολή για την ανάκληση όλων των ύποπτων παρτίδων και διευκρίνισε ότι το κρέας με το οποίο φτιάχτηκαν τα μπιφτέκια είχε εισαχθεί από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Τα μπιφτέκια για τα οποία υπάρχει υποψία ότι ευθύνονται για την εισαγωγή στο νοσοκομείο των παιδιών στη Βόρεια Γαλλία είναι κατεψυγμένα, με την επωνυμία «Steaks Country» και, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, πωλούνται στα καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας Lidl.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία παρασκευής SEB διευκρινίζει ότι εισήγαγε το κρέας από τρεις διαφορετικές χώρες. «Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η μόλυνση εκδηλώθηκε στον τόπο παραγωγής του προϊόντος», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα επτά παιδιά που νοσηλεύονται, το μικρότερο από τα οποία είναι 20 μηνών, προέρχονται από διάφορες πόλεις στη Β. Γαλλία, και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ενα άλλο παιδί, το οποίο είχε εισαχθεί προχθές στο νοσοκομείο, μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της γαλλικής εταιρείας παραγωγής (SEB) εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν η μόλυνση αυτή οφείλεται στα μπιφτέκια. «Στα οκτώ παιδιά που μολύνθηκαν τουλάχιστον ένα από αυτά υποστήριξε ότι δεν κατανάλωσε μπιφτέκια, αυτό θέτει και πάλι ένα ερώτημα», σημείωσε.

ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ανακλήθηκαν 10 τόνοι κρέατος

Δέκα τόνους ύποπτου μοσχαρίσιου κρέατος ανακάλεσε η γαλλική εταιρεία SEB μετά την τροφική δηλητηρίαση οκτώ παιδιών στην πόλη Λιλ της Γαλλίας.

«Η κατάσταση της υγείας των παιδιών που μολύνθηκαν με το νέο στέλεχος του Ε.Coli παραμένει σοβαρή, αλλά δεν είναι ανησυχητική, ωστόσο ένα από αυτά νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής υπηρεσίας υγείας της πόλης. Τα παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο επειδή υπέφεραν από σοβαρές αιμορραγικές διάρροιες, οι οποίες συνδέονται -όπως φαίνεται- με την κατανάλωση κατεψυγμένων μοσχαρίσιων μπιφτεκιών.

«Τίποτα δεν επιτρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχει μία οποιαδήποτε σχέση με την πρόσφατη επιδημία στη Γερμανία του θανατηφόρου στελέχους του E.Coli, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 38 άνθρωποι στη χώρα αυτή (και ένας στη Σουηδία)», διαβεβαίωσε ο Γκι Λαμορλέτ, πρόεδρος της εταιρείας SEB.

Ο Λαμορλέτ εξήγησε, επίσης, ότι το κρέας που επεξεργάζεται η εταιρεία του έρχεται ως σφάγιο και ότι τεμαχίζεται στη συνέχεια από την εταιρεία του, όπου και κόβεται σε κιμά για να μετατραπεί σε μπιφτέκι.

Μίνα Αγγελίνη

 

Previous Το χωριό του χασίς!
Next Νερό: φάρμακο για θρομβώσεις

No Comment

Leave a reply