Νέες αυξήσεις τιμών


 

Οι τιμές των τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω, οδηγούμενες από τα υψηλότερα κόστη πετρελαίου προκαλώντας έτσι την επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων από την Κίνα ως τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Hiroyuki Konuma, εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων FAO του ΟΗΕ. Επισήμανε, δε, πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, καθώς τα κόστη των δημητριακών ανήλθαν σε υψηλότερα επίπεδα προκαλώντας ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και παρακινώντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια τους.

Οι αυξήσεις αυτές εξώθησαν στην φτώχεια 44 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από πέρσι τον Ιούνιο και συνέβαλε στις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου σε Β.Αφρική και Μ. Ανατολή, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ένας δείκτης 55 εμπορευμάτων τροφίμων αυξήθηκε στις 232,1 μονάδες τον Απρίλιο από 231 μονάδες τον Μάρτιο και αφού τον Φεβρουάριο είχε κορυφωθεί στις 237,2 μονάδες, δήλωσε ο FAO. Εάν ο δείκτης αυξηθεί περαιτέρω 10%, τότε άλλα 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα περιπέσουν σε καθεστώς φτώχειας, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα στις 16 Απριλίου. Η κάμψη του Μαρτίου θεωρείται μάλλον προσωρινή, καθώς οι γενικότερες συνθήκες που τροφοδοτούν τις αυξήσεις δεν έχουν αλλάξει, δήλωσε ο Konuma.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μπορεί να αυξηθούν 4,4% στις 240 μονάδες ως το τέλος του χρόνου εξαιτίας της ζήτησης για κρέας, ελαιόσπορων και δημητριακών που χρησιμοποιούνται για παραγωγή αιθανόλης, τόνισε ο William Adams, που είναι fund manager της Resilience AG. Το τελευταίο 12μηνο το καλαμπόκι αυξήθηκε 79% και το σιτάρι 54%, ενώ η σόγια 38% αντίστοιχα.

Previous Τα παιδιά μαγειρεύουν και μαθαίνουν
Next Θερμιδική βόμβα A la lasagna!

No Comment

Leave a reply