Η μαγειρική είναι μαγεία, είναι παιχνίδι, είναι τέχνη!


Μετατρέψαμε το φουαγιέ σε μια πελώρια κουζίνα. Επιλέξαμε τις καλύτερες πρώτες ύλες. Προτείναμε 4 γνωστές και δημοφιλείς συνταγές. Καλέσαμε περισσότερα από 250 παιδιά της πόλης. Αποτέλεσμα η σημερινή εκδήλωση Παιδικής Μαγειρικής & Διατροφής στο Ολυμπιακό Μουσείο. Το motto ‘’σκούφοι…ποδιές…και πάμε μα…γυρεύοντας’’ προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων μικρών φίλων της μαγειρικής σε μια κουζίνα ειδικά διαμορφωμένοι για παιδιά. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες, οι φούρνοι πήραν φωτιά με τα ταψιά πέταγαν. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ιδιαίτερα σήμερα το ζήτημα της παιδικής διατροφής αποτελεί φλέγον θέμα της επικαιρότητας, καθώς αφορά την υγεία των ίδιων των παιδιών σήμερα και αύριο ως ενηλίκων. Οι ρυθμοί δράσης των ενηλίκων, η απουσία χρόνου, η δύναμη της συνήθειας, έχουν οδηγήσει τη χώρα μας να διεκδικεί σοβαρά μια αρνητική πρωτιά. Τα πρωτεία παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί συμπέρασμα όλων των ερευνών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κεντρικό ζήτημα για το μουσείο και τους συνεργάτες του είναι η κοινωνική δράση, η ενίσχυση τομέων δράσης που άπτονται και καθημερινών θεμάτων, θεμάτων που αποτελούν τον πυρήνα της ζωής των νέων. Έτσι, πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε μια προσπάθεια συστήνοντας το πρώτο στη χώρα εργαστήριο παιδικής μαγειρικής & διατροφής. Τρία χρόνια αργότερα, η ,τότε φιλόδοξη, προσπάθεια μας δικαιώνει. Σήμερα, τα 250 παιδιά που προσήλθαν στην εκδήλωση, δικαιώνουν την αγωνία μας και τη στόχευσή μας να δώσουμε ευκαιρίες μεταβολής των διατροφικών συνηθειών των παιδιών στο μέλλον. Το καταφέραμε, με τη βοήθεια των φίλων μας. Με την πολύτιμη συνδρομή των S/M LIDL, του υποστηρικτή της εκδήλωσης Catering Samiotakis και κυρίως με τους γονείς που ευαισθητοποιήθηκαν σε ένα θέμα υψίστης σημασίας.

Η εκδήλωση είχε απ’ όλα. Κάθε παιδί κατασκεύασε τον ατομικό του σκούφο και ακολούθησε τον σεφ Στάθη Πασσαλίδη στο πρώτο εργαστήριο, της κατασκευής ψωμιού. Παιχνίδι και μαγειρική κατασκευάζοντας ατομικά ψωμάκια με γέμιση τυρί και ελιά. Υγιεινά συστατικά, σωστές ποσότητες πρώτων υλών και σειρά για το δεύτερο εργαστήριο και περισσότερο απαιτητικό. Φτιάξαμε τα δικά μας μπιφτέκια. Επιλέξαμε τα υλικά και τις ποσότητες και επιδοθήκαμε στο ζύμωμα…Στο φούρνο η παιδαγωγός του εργαστηρίου Μαρία Τσιλβίδου που δεν προλάβαινε τα παιδιά, μιας και η όρεξή τους είχε προφανώς ανοίξει. Γεύμα δίχως σαλάτα γίνεται; Όταν μάλιστα ο πάγκος του μανάβη έχει από όλα τα καλά, ποιος θα αντισταθεί στον πειρασμό; Μαρούλια, ρόκα, λάχανα διαφόρων τύπων, καρότα, ντάκος κρητικός, φέτα, ελαιόλαδο και η σαλάτα είχε χρώμα και γεύση ικανή να προσελκύσει και τον πιο δύσκολο γευσιγνώστη. Για το τέλος, ατομική τάρτα! Έψησαν τη βάση της τάρτας, έφτιαξαν κρέμα ζαχαροπλαστικής, κατέστρεψαν δύο μίξερ και τις στόλισαν με φρέσκα φρούτα επιλογής τους. Ακτινίδιο, μπανάνα και φράουλα κυριάρχησαν ως επιλογή γεύσης.

Και αφού καταφέραμε να σας βάλουμε στη μαγεία της μαγειρικής, φροντίσαμε να γνωρίσετε και τα πραγματικά ανησυχητικά δεδομένα της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και να λάβετε απαντήσεις σε ερωτήματά σας. Η διατροφολόγος κα Μαρία Μπασκίνη για μισή ώρα ανέπτυξε σε παιδιά και ενήλικες εκτενώς το ζήτημα της παιδικής διατροφής και έδωσε εναλλακτικές προτάσεις διατροφής στο καθημερινό διαιοτολόγιο των παιδιών. Είναι δε χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον των γονέων, καθώς το σύνολο των παρευρισκομένων παρακολούθησε τη διάλεξη της κας Μ.Μπασκίνη.

Δώσαμε την αφορμή για περισσότερο προβληματισμό στο θέμα της διατροφής. Δώσαμε και τα ερεθίσματα για μελλοντική αξιοποίηση από γονείς και παιδιά. Τα S/M LIDL δώρισαν σε κάθε παιδί από ένα lunch box με τροφές και φρούτα πλούσια σε διατροφική αξία και παράλληλα υγιεινά, μεταφέροντας την κοινωνική ευθύνη σε πραγματική κοινωνική δράση. Όμως, επειδή η εκδήλωση είχε και χαρακτήρα πιστοποίησης ικανοτήτων ‘’σεφ’’, κάθε παιδί πήρε το δίπλωμά του και ένα ξυλάκι κανέλλα για να θυμάται πως η διατροφή είναι δική του υπόθεση και μάλιστα σοβαρή.

Πραγματοποιήσαμε μια όμορφη εκδήλωση, με τους υψηλούς μας καλεσμένους, τα παιδιά της πόλης. Όλα αυτά με τη βοήθεια των φίλων μας. Τα S/M LIDL που αποτελούν και κεντρικό χορηγό των εργαστηρίων παιδικής μαγειρικής & διατροφής. Το Catering Samiotakis που σταθερά υποστηρίζει κάθε δράση προς τα παιδιά. Οι χορηγοί επικοινωνίας μας που βοήθησαν μοναδικά στην επικοινωνία της εκδήλωσης: TV100, Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5, Αγγελιοφόρος και portal www.agelioforos.gr. Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην εθελοντική ομάδα Έλληνες Διασώστες που για άλλη μια φορά συμμετείχαν σε εκδήλωση του μουσείου, προσφέροντάς μας ασφάλεια.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με την έναρξη του νέου κύκλου εκπαιδευτικών εργαστηρίων, για τέταρτη χρονιά, με τίτλο ‘’Εργαστήριο Παιδικής Μαγειρικής & Διατροφής’’. Ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τους γονείς που υπομονετικά περίμεναν τους μικρούς σεφ να ολοκληρώσουν το έργο τους.

 

                                                          

   

 

 

 

 

 

Previous Πρωτοβουλία για τάξη στις παραλίες των Χανίων
Next Τι τρώει η Φουρέιρα ?

No Comment

Leave a reply