Απρίλιος 2011



Γεια σας και χαρά σας

Μέχρι να σκεφτώ το ψέμα που θα σας πω (τάχα θα έβγαινε Πρωταπριλιά το editorial) πέρασαν οι μέρες και τώρα το εκάστοτε ψέμα θα προβληματίσει, θα ενοχλήσει ή θα χάσει από την αίγλη της μοναδικής μέρας του χρόνου αφιερωμένη στο ψέμα…

Θα μου πείτε εδώ και τόσα χρόνια κάθε μέρα ψέματα ακούμε…

τόσα πολλά που πάθαμε και ανοσία..any way..

Ήθελα να μοιραστώ έναν προβληματισμό μου που ξεκίνησε από έναν ενθουσιασμό μου!

Ενθουσιασμός που εδώ και λίγο καιρό λίγο το kalimera breakfast, λίγο τα καθημερινά forwarded μηνύματα που δέχομαι καθημερινά στο mail μου και λίγο τα ψέματα που λέγαμε πριν με έκαναν να πιστέψω ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΉΣΩ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ !

Και μέχρι εδώ όλα καλά …

Fan του θανόντος Κένεντι σκέφτηκα την ατάκα του αείμνηστου..

”μην κοιτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου”.

Κάπως έτσι το πήρα και λίγο πατριωτικά το θέμα και άρχισα να είμαι και λίγο υποκειμενικός σε μερικά πράγματα ώσπου πριν λίγες μέρες ο κόμπος έφτασε στο χτένι του.

Κάτοικος του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης πήγα να ψωνίσω ένα βούτυρο αγελάδος από ένα τοπικό μαγαζί.

1.55 ευρώ το ξένο———————————————————–1,85 ευρώ το ελληνικό.

Αυτό που θα πρέπει να σας επισημάνω είναι το γεγονός ότι 500 μέτρα πιο πέρα από το μαγαζί που ψώνισα εδρεύει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ βιομηχανία που παράγει το συγκεκριμένο βούτυρο.

Άντε και να το ψώνιζα στα Τρίκαλα θα έλεγα ότι μου τα φάγανε οι μεσάζοντες(μεταφορικές κτλ) άλλα 500 μέτρα μακρυά αναρωτιέμαι τι ανέβασε το κόστος στο συγκεκριμένο προϊόν.

(άσε που στην γεύση μου άρεσε πιο πολύ το ξένο και έκανα για λίγο τον υπεράνω.)

θα μου πείτε για 30 λεπτά κάνεις έτσι?

ΌΧΙ!

Κάνω έτσι γιατί αρκετά ελληνικά κασέρια είναι κατά γενική ομολογία ακριβότερα από τα ξένα, ζώντας σε μια χώρα ΑΜΙΓΩΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ !

Τα παίρνω στο κρανίο γιατί τόσα χρόνια τα γάλατα είχαν πάρει την ανιούσα χωρίς σταματημό και έπρεπε να ανοίξουν μερικά ξένα “μαγαζάκια” για να χρειαστεί να πατήσουν φρένο οι ελληνικές μαγαζάρες και να πάμε εκεί κοντά στο 1 ευρώ και κάτι (και να λέμε και ευχαριστώ).

Αν σας κακοφάνηκε κύριοι ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΤΩΡΑ.

Κατοχυρώστε το ελληνικό μέλι, το λουκάνικο Τζουμαγιάς ή το Χωριάτικο (οι Ισπανοί πιο μάγκες είναι με το chorizo?) κατεβάστε τις τιμές πριν να βρούμε φθηνότερα υποκατάστατα και εθιστούμε στην γεύση τους.. και εκπαιδεύστε τους τουρίστες στο kalimera breakfast από φέτος.

Τυποποιήστε τις διαδικασίες παραγωγής και σεβαστείτε το ευρώ (340 δρχ. σε περίπτωση που έχουμε κανένα ξαφνικό μέχρι την δημοσίευση) που πλέον καταλαβαίνουμε την αξία του και με το παραπάνω.

30 λεπτά από το βούτυρο, 50 λεπτά από το γάλα και 1 ευρώ από το αρνάκι θα με κάνουν να νιώσω άβολα αν τα στερήσω από τα δώρα των παιδιών μου ή να αποφασίσω τελικά να μην παρακολουθήσω εκείνο το σεμινάριο που ήθελα… και σας πληροφορώ ότι αν συμβεί αυτό, η γεύση των προϊόντων σας κύριοι δεν θα είναι ποτέ νόστιμη… ακόμα και αν παινεύεστε για την καλύτερη συνταγή του κόσμου….

Το οτι ψωνίζω συνειδητοποιημένα ελληνικά προϊόντα, δεν μου αφαιρεί ούτε την κρίση, ούτε την αξιοπρέπεια μου σαν καταναλωτής.

Γεια χαρά σε όλους σας και καλή αρχή στις καλοκαιρινές σεζόν ξενοδοχείων και μαγαζιών.

Να περάσετε ένα όμορφο Πάσχα!

Για το cooknews.gr

Aνδρεάδης Τάσος

Previous Κρασιά για το Πασχαλινό τραπέζι
Next “Αγιασμένες θερμίδες”

No Comment

Leave a reply