«Aρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία»


Tα μυστικά της αρχαιότερης και πλουσιότερης κουζίνας του κόσμου παρουσιάζονται σε

Συμπόσιο με θέμα: «Aρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία»

 

 Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπόσιο με θέμα «Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία» διοργανώνεται από την εταιρεία Artifex, στις 7 και 8 Μαϊου, στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής.

 

Το Συμπόσιο αυτό  έχει ως στόχο να μυήσει τόσο τους ειδήμονες, όσο και τους ερασιτέχνες στα μυστικά της αρχαιότερης, πλουσιότερης και πιο αυθεντινής κουζίνας του κόσμου με ένα πλήρες πρόγραμμα που περιλαμβάνει  διαλέξεις  γνωστών συγγραφέων, καθηγητών και ερευνητών στον τομέα των βυζαντινών και αρχαιοελληνικών σπουδών και της επιστήμης της διατροφής, εισηγήσεις κριτικών γεύσης και οινολόγων, εργαστήρια μαγειρικής και σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, ξενάγηση στο εξαίρετο νέο Μουσείο Οίνου του Κτήματος Λαζαρίδη καθώς επίσης και ένα μοναδικό θεματικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας.

Στο Συμπόσιο επίσης συμμετέχουν οι ομιλητές: Johannes Koder, καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας, Louis Grivetti, επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα της Διατροφής στο UC Davis, Ηλίας Αναγνωστάκης, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., Αλέξανδρος Γιώτης, κριτικός γαστρονομίας και εδεσματολόγος, Δημήτρης Χατζηνικολάου, οινολόγος,  Αλβέρτος Αρούχ, κριτικός γεύσης και συγγραφέας, Γεώργιος Μπόσκου, επίκουρος καθηγητής οργάνωσης και διαχείρισης μονάδων διατροφής, Γεράσιμος Ρηγάτος, γιατρός και συγγραφέας, Θεοφάνης Καραμπατσάκης, επιστημονικός συνεργάτης της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Λεοντσίνη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε.  και  Παναγιώτης Σουλτάνης, φιλόλογος και αρθρογράφος.

 

Στο Συμπόσιο, που διαρκεί 2 ημέρες, οι συμμετέχοντες εκτός από τις θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις που θα λάβουν για τις μαγειρικές συνήθειες και την τέχνη του συμποσιασμού των προγόνων μας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα αυθεντικό αρχαιοελληνικό και ένα βυζαντινό δείπνο με τη συνοδεία αντίστοιχα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής μουσικής.

 Το Συμπόσιο διοργανώνει η Artifex, εταιρεία που ειδικεύεται σε επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά συνέδρια, σεμινάρια και φεστιβάλ.

Σας περιμένουμε!

 

Πληροφορίες-εγγραφές για το Συμπόσιο:  τηλ. 210 6896770, 210 6896775 και www.artifex.gr ,  www.hellenicgastronomy.com

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

*Οι ομιλίες θα έχουν ταυτόχρονη μετάφραση σε αγγλικά και γαλλικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ

7 ΜΑΪΟΥ

8:30- 9:30 Προσέλευση, ρόφημα καλωσορίσματος*.

Δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια με παράλληλο πρωϊνό σε

μπουφέ.

9:30-12:30 4 Εργαστήρια, το καθένα από τα οποία θα

περιλαμβάνει ένα πλήρες αρχαιοελληνικό γεύμα.

12:30-13:00 «Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή

Γαστρονομία» (Ομιλητής: Παναγιώτης Σουλτάνης).

13:00 -13:30 «Η ιστορία της γεύσης» (Ομιλητής: Γιώργος

Μπόσκου).

13:30 -15:00 Ελαφρύ γεύμα με το πρώτο σεμινάριο γευσιγνωσίας

από τον Οινολόγο Κο Δημήτρη Χατζηνικολάου.

15:00-15:45 «Αθήναιος: ελληνο-αιγυπτιακά εδάφια»

(Ομιλητής: Louis Grivetti).

15:45-16:30 «Ονομασία Προέλευσης: τοπικές σπεσιαλιτέ στην

Αρχαία και μεσαιωνική Ελλάδα» (Ομιλητής: Andrew Dalby).

16:30-17:30 Διάλειμμα-ρόφημα.

17:30-18:00 «Η ηδονή της λιτότητας: Επικούρειες συμβουλές»

(Ομιλητής: Αλβέρτος Αρούχ).

18:00-18:30 «Διατροφή και Πολιτισμός στην Αρχαία Ελλάδα».

(Ομιλητής: Αλέξανδρος Γιώτης).

18:30-19:00 «Οίνος και Πνεύμα κατά την Αρχαιότητα»

(Ομιλητής: Δημήτρης Χατζηνικολάου).

20:00 Αρχαιοελληνικό δείπνο συνοδεία αρχαιοελληνικής μουσικής.

ΚΥΡΙΑΚΗ

8 ΜΑΪΟΥ

8:30-9:30 Προσέλευση, ρόφημα καλωσορίσματος.**

Δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια.

9:30-12:00 4 Εργαστήρια, το καθένα από τα οποία θα

περιλαμβάνει ένα πλήρες βυζαντινό γεύμα.

12:00-12:45 «Πολίτικη κουζίνα: καθημερινή διατροφή στη

μεσαιωνική Κωνσταντινούπολη» (Ομιλητής: Johannes Koder).

12:45-13:45 Άριστον (ελαφρύ γεύμα).

Χωνευτικό ρόφημα (εύκρατον ή κυμινόθερμον) με το δεύτερο

σεμινάριο γευσιγνωσίας από τον Οινολόγο Κο Δημήτρη

Χατζηνικολάου.

13:45-15:00 Ξενάγηση στο Μουσείο Οίνου του Κτήματος

Λαζαρίδη.

15:00-15:30 «Νηστεία: η καλύτερη Μεσογειακή δίαιτα»

(Ομιλητής: Αλέξανδρος Γιώτης)

15:30-16:00 «Η διατροφή και ο ρόλος της στη διατήρηση της

υγείας και της πρόληψης των νοσημάτων κατά τους αρχαίους και

βυζαντινούς χρόνους» (Ομιλητής: Γεράσιμος Ρηγάτος).

16:30-16:30 «Κυνήγι: γαστρονομική απόλαυση; στρατιωτική

εκπαίδευση; ή άθλημα-ψυχαγωγία;» (Ομιλητής: Θεοφάνης

Καραμπατσάκης).

16:30-17:00 Διάλειμμα-ρόφημα με βότανα.

17:00-17:30 «Σιτήσεις, εστιάσεις και ευωχίες. Οι καθημερινές

διατροφικές ανάγκες και οι γαστρονομικές προτιμήσεις των

Βυζαντινών» (Ομιλητής: Μαρία Λεοντσίνη).

17:30-18:15 «Καύκος ή φιάλη ή πώς δεν τραπεζώνονται ή δεν

κρατούν ένα ποτήρι στο Βυζάντιο» (Ομιλητής: Ηλίας

Αναγνωστάκης).

18:15-18:45 «Οίνος και Αίνος κατά τους Βυζαντινούς χρόνους».

(Ομιλητής: Δημήτρης Χατζηνικολάου).

19:00 «Αριστόδειπνον»: Βυζαντινό δείπνο με συνοδεία βυζαντινής

μουσικής.

 

 

 

 

Με την υποστήριξη                                                           Xoρηγοί

 

             le Monde                                              τεττιξ

 

 

Previous Ελληνική δημιουργική κουζίνα
Next Πέρασμα από την Βαρβάκειο για τον κ. Σγουρό

No Comment

Leave a reply