Μάρτιος 2011



To άτιμο το team spirit…”

Kαλό Μάρτη σε όλους

Ελπίζω να σας βρίσκω καλά πρώτα από όλα στην υγεία σας…

Πάει και ο Φεβρουάριος λοιπόν , ένας μήνας που έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα επισιτιστικά επαγγέλματα να συναντηθούν στην Αθήνα μέσα από τις δύο εκθέσεις που έλαβαν χώρα αυτόν τον μήνα, την HORECA και την ΤΡΟΦΙΜΩΝ &ΠΟΤΩΝ . Για να ξανασυναντηθούμε και τον Μάρτιο θα πρέπει να ανηφορίσετε στην Θεσσαλονίκη, μια και είναι η σειρά της DETROP 2011 να πάρει θέση στον εκθεσιακό χάρτη της Ελλάδας για φέτος.

Πάντως οι διαγωνισμοί μαγειρικής θα είναι και φέτος νομίζω η ατραξιόν της έκθεσης με μαθητές αλλά και επαγγελματίες να συμμετέχουν και να δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην έκθεση..

Θα έχουμε και τον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φέτας αλλά και Kalimera Breakfast και πολλά πολλά ακόμη ….

σκέφτηκα τους μάγειρες που θα διαγωνίζονται πλάι πλάι και θυμήθηκα κάτι που έγινε αυτόν τον μήνα και μου ανέτρεψε για τα καλά μια εμμονή που μου είχαν κολλήσει οι παλιοί (όσον αφορά τις αντιλήψεις τους) μάγειρες που δίπλα τους έμαθα να ξεχωρίζω τον μαϊντανό από τον άνηθο.

Αυτή η εμμονή λοιπόν μου έλεγε ότι κατά την διάρκεια της δουλειάς (κυρίως σε δεξιώσεις) υπάρχει μια μόνιμη γκρίνια με τους σερβιτόρους… γιατί δεν με ενημέρωσες, γρήγορα τα πιάτα μου κρυώνουν κτλ..κτλ.. και αμέσως η ίδια συμπεριφορά από τους σερβιτόρους με ψευτοπαράπονα και υπόδειξη του δικού τους τρόπου σερβιρίσματος και οργάνωσης της δουλειάς…

Μια μάχη για μια άτυπη επιβολή ανωτερότητας μεταξύ μαγείρων και σερβιτόρων που δεν έβγαζε ποτέ , πουθενά !

Συμμετέχοντας λοιπόν σε ένα τέτοιο event βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι σε μια κατάσταση όπου ο καθένας δεν προσπαθούσε να αποδείξει τίποτα…απλά να κάνουν την δουλειά τους όσο καλύτερα και ταπεινά γινόταν προς το κοινό όφελος της επιχείρησης αλλά και την συνολική εικόνα της ομάδας που δούλευε μέσα και έξω από την κουζίνα…

Λέω .. τώρα θα πεταχτεί κάποιoς και θα αρχίσει το πανηγύρι των εντυπώσεων και της ψευτο επιβολής που λέγαμε πριν.

Οι μάγειρες ταπεινά αλλά και αξιοπρεπώς ετοίμαζαν τα πιάτα , έδιναν πληροφορίες για το menu στους σερβιτόρους χωρίς κανένα ίχνος επίδειξης και λόγω της καλής αυτής ψυχολογίας δημιουργήθηκε η ιδανική διάθεση για να βγει η δουλειά όσο καλύτερα γίνεται.

Το ίδιο και οι σερβιτόροι, σεμνοί και μετρημένοι σεβάστηκαν τον κόπο της προετοιμασίας των φαγητών και προσπάθησαν να είναι γρήγοροι αλλά και σωστοί στην συμπεριφορά του με την κουζίνα αλλά και με τους πελάτες.

Καμία προστριβή, χαβαλές εντός ορίων και κοινός στόχος να βγει το τραπέζι όσο καλύτερα γίνεται “για να έχουμε πάλι δουλειά και να ξαναβρεθούμε μαζί , να δουλέψουμε και να αστειευτούμε όπως σήμερα” (όπως είπε κάποιος).

Κάποιες μεγάλες εταιρίες κάνουν σεμινάρια και ημερίδες στο προσωπικό τους για να ενστερνιστούν το team spirit και να πορευτούν στην εργασία τους με αυτό συνοδηγό…ξέρουν ότι αυτή είναι η κινητήριος δύναμη, μαζί βέβαια και με άλλους παράγοντες…

Στην περίπτωση που σας ανέφερα αυτό το άτιμο το team spirit βγήκε από μόνο του χωρίς να το υποδείξει κανένας σε κανέναν…

Ίσως γι αυτό το χάρηκα τόσο πολύ και το μοιράζομαι μαζί σας…. αν και είμαι σίγουρος ότι ξέρετε την αξία και την σημασία του…

για το Cooknews.gr

Aνδρεάδης Τάσος

Previous ψωμι ψωμακι.....
Next Ελλάς το μεγαλείο σου..

No Comment

Leave a reply