Μολυσμένο από ραδιενέργεια γάλα και σπανάκι στην Ιαπωνία


«Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν στο γάλα και το σπανάκι στις επαρχίες Φουκουσίμα και Ιμπαράκι, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Ο Εντάνο υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία και κάλεσε τον πληθυσμό να είναι ψύχραιμος ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα ειδών διατροφής.

«Ακόμα κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τομογραφίας στο νοσοκομείο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να ερευνήσουν για να εξακριβώσουν την ακριβή προέλευση των μολυσμένων τροφίμων, σε ποιές περιοχές διανεμήθηκαν και στη συνέχεια να σταματήσουν τις πωλήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν, ακόμη, στον πληθυσμό που εγκαταλείπει την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τη λήψη ιωδίου.

Το ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο προστασίας από τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Στο μεταξύ νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε στην επαρχία Ιμπαράκι, η
οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο

Οι νεκροί από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες ενώ οι άστεγοι τις 400 χιλιάδες.

Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ο θανατος 7 χιλιάδων ανθρώπων.

πηγη:ta nea.gr

Previous Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα κατακτούν τις ξένες αγορές
Next Απορρίπτεται ο 1ος ευρωπαϊκός νόμος...

No Comment

Leave a reply