Μαγειρεύοντας το έξυπνο σχολείο -Jamie Oliver-


Στα 16 του εγκατέλειψε το σχολείο, απόβλητος ενός συστήµατος που δεν µπορούσε να εµπνεύσει ένα δύσκολο παιδί. Στα 35 του σήµερα,πολυεκατοµµυριούχος, πολυβραβευµένος και µπεστσελερίστας, αφιερώνει το πιο τολµηρό του σχέδιο στα παιδιά πουβρέθηκαν στην ίδια θέση µ’ αυτόν: εκτός σχολείου. Η τελευταίατου σειρά για την τηλεόραση δεν έχει να κάνει µε τη µαγειρική.

Το Jamie’s Dream School (το σχολείο των ονείρων του δηλαδή) λειτούργησεήδη στο Βόρειο Λονδίνο, µε κάποιες διαφορές από τασυνηθισµένα σχολεία. Οι µαθητές του για παράδειγµα, είκοσι όλοι κι όλοι, είναι αυτό που λέµε προβληµατικά παιδιά, παιδιά που δεν τα κατάφεραν στο σχολείο και τα παράτησαν. Οι 15καθηγητές από τηνάλλη, δεν είναι ακριβώς καθηγητές, είναι µάλλον σούπερ σταρ. Υπάρχει µια δικηγόρος, η Σερί Μπλερ (η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού),ένας ηθοποιός, ο Σάιµον Κάλοου, ένας ράπερ, ο Τίντσι Στράιντερ, ένας Ολυµπιονίκης, ο Ντάλεϊ Τόµπσον και πάει λέγοντας: ένας ιστορικός, ένας ποιητής, ένας δηµοσιογράφος, ένας επιστήµονας και βεβαίως ένας σεφ, ο Τζέιµι Ολιβερ. Και στην πραγµατικότητα δεν πρόκειται καν για σχολείο, ένα πείραµα είναι που θα αρχίσει να προβάλλεται τον Μάρτιο ως ντοκιµαντέρ στο βρετανικό Channel 4, τηλεοπτικό «σπίτι» τουΟλιβερ.

Υπάρχει όµως και ένα αναµφισβήτητο αποτέλεσµα. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, αφού τελείωσαν τον περασµένο Οκτώβριο το Dream School, ξαναµπήκαν στη διαδικασία των εξετάσεωνγια να µπορέσουν να προχωρήσουν σε ανώτερη βαθµίδα σπουδών. Κατά τη γνώµη του διάσηµου σεφ, το ερώτηµα δεν είναι αν υπάρχουνπαιδιά ικανά και λιγότερο ικανά, αλλάαν υπάρχει σχολείο που µπορεί να εµπνεύσει ακριβώς εκείνους που δυσκολεύονται να µάθουν. «Οταν ήµουν στο σχολείο ήµουν ένα σκουπίδι», έχει δηλώσει. «Υπήρξα όµωςτυχερός και είδα πούµπορεί να σεοδηγήσει λίγη έµπνευση».

Η ΚΑΡΊΕΡΑ του. Και από έµπνευση άλλο τίποτα. Γιατίαυτό το τελευταίο σχέδιό του δεν είναι η µοναδική πολιτική κίνηση του απολίτικου, κατά δήλωσή του, Τζέιµι Ολιβερ. Είναι όµως ηπρώτη που δεν έχει να κάνειµε τη µαγειρική. Η αρχή έγινετο 2003 µε το εστιατόριο «Fifteen», στην κουζίνα του οποίου ανέλαβε να µεταµορφώσει σε σεφ νεαρούςπου µάζεψε κυριολεκτικά από τον δρόµο. Στο µεταξύ ο Ολιβερ γίνεται πατέρας και τα ενδιαφέροντά του διευρύνονται – η µεγάλη καµπάνια του για την ποιότητα των σχολικών γευµάτων οδήγησε την κυβέρνηση τότε να εγκρίνει κονδύλι 280 εκατοµµυρίωνλιρών για τη βελτίωσητου φαγητού των παιδιών.Το «Υπουργείο Φαγητού» αργότερα εγκαταστάθηκε στην κεντρική πλατεία του Ρόδερχαµ. Η ιδέα ήταν απλή: ο Ολιβερ θα αναλάµβανε να µάθει σε 5-6 ανθρώπους να µαγειρεύουν στο σπίτι και ο καθένας από αυτούςθα µάθαινε άλλους 5-6 και ούτω καθεξής, µέχρις ότου ολόκληρη η πόλη εγκαταλείψει το τζανκ φουντ.Και πέρυσι άρχισε στη ∆υτική Βιρτζίνια, στην Αµερική, η ∆ιατροφικήΕπανάσταση κατά της Παχυσαρκίας.

«Πιστεύω ότι µεβάση τα στοιχεία και τις στατιστικές σχετικά µε τη διατροφή των παιδιών,οποιοσδήποτε δικαστής σ’ όλο τον κόσµο θα καταδίκαζε οποιαδήποτε κυβέρνηση για κακοποίηση ανηλίκων», είπε στην οµιλία του όταν πέρυσι παρέλαβε το βραβείο TED, έναβραβείο που µεταξύάλλων έχουνπάρει ο Αλ Γκορ καιο Μπόνο για«µια ευχή που µπορείνα αλλάξει τον κόσµο». Και η ευχή του Ολιβερ ήταν η εξής: «Να δηµιουργηθεί ένα δυνατό και συνεχές κίνηµα ώστε να εκπαιδεύεται κάθε παιδί στα θέµατα διατροφής καινα εµπνευστούνοι οικογένειες γιανα αρχίσουν πάλι να µαγειρεύουν».

Ουπερκινητικόςκαιελαφρώς δυσλεκτικόςσεφ γεννήθηκε στο Clavering του Essex,το 1975.Ως παιδί διασκέδαζε να φτιάχνει περίεργα σάντουιτς στην παµπ των γονιών του, «The Cricketers» και να κερνάει τους συµµαθητές του, αλλά κατά τα άλλα µε το σχολείο δεν τα πήγαινε καθόλου καλά. Οταν αποφάσισε νατα βροντήξει, προφανώς ούτε και ο ίδιος µπορούσενα φανταστεί ότιξεκίναγε µια εποχή που ό,τι άγγιζε θα γινόταν χρυσός. Μπήκε στον κλάδο του κέιτερινγκ, δοκίµασε την τύχη του για λίγο στη Γαλλία, γνωρίστηκε µετον ιταλικής καταγωγήςσεφ Αντόνιο Καρλούτσιο και τελικά βρέθηκε να δουλεύει στην κουζίνα του River Café. Σε ένα ντοκιµαντέρ για το διάσηµο εστιατόριο, ο πιτσιρικάς ξεχωρίζει και σύντοµα αποκτά το δικό του τηλεοπτικό σόου. Οταν πρωτοεµφανίστηκε στην τηλεόραση το 1999 µε τον ιντριγκαδόρικο τίτλο «Ο Γυµνός Σεφ» (όχι γιατίο σεφ εµφανίζεται γυµνός, αλλά γιατί απογυµνώνονται τα υλικά) προκάλεσε υστερία στον νεαρόκοσµο – αντίστοιχη ενός ροκ σταρ. Λογικό. Είναι πολύ νέος µε µια κάπως «χαζούλικη»φάτσα, µαγειρεύει µε απλά υλικά και τρέχει πάνω – κάτωσυνεχώς, «χαϊδεύει» τα φαγητά του, τους µιλάει, καµιά φορά τραγουδάει. Είναισαφές ότι το ‘χει! Το πρώτο βιβλίο («The Naked Chef» βεβαίως) γίνεται µπεστ σέλερ κατευθείαν και όταν ο συγγραφέας εµφανίζεται σε βιβλιοπωλείο να το υπογράψει, πραγµατοποιείται απ’ έξω συγκέντρωση κοριτσόκοσµου. Κάπου εκεί έρχεται και ο γάµος του µε την Τζουλς,µοντέλο – ησχέση τους κρατάει από το 1993! Τα τέσσερα παιδιά που έρχονται αργότερα έχουν όλαπαράξενα, «λουλουδάτα» ονόµατα: τα κορίτσια είναι η Poppy Honey, η Daisy Boo, η Petal Blossom και ο γιος που γεννήθηκε τον περασµένο Σεπτέµβριο ο Buddy Bear. «Η Τζουλς είναι υπεύθυνη για τα ονόµατα», έχει δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις του. Η Τζουλς είναι επίσης υπεύθυνη για την πειθαρχία στο σπίτι, πράγµα που ο σύζυγος εκτιµά πολύ. «Οπως οι περισσότεροι εργαζόµενοι γονείς,έλεγε σε µια παλιότερη συνέντευξή του στους “New York Times”, βλέπω τα παιδιά λίγο το πρωί και στην πραγµατικότητα δεν τα βλέπω ξανά µέχρι το Σαββατοκύριακο. Ετσι ήταν πάντα τα πράγµατα και γι’ αυτό δεν αισθάνοµαι άσχηµα.Η µαµά κάνει µιαυπέροχη δουλειά:να είναι µαµά».

ΣΤΗ Σοου ΜΠΊΖ. Η εµφάνιση του Τζέιµι Ολιβερ στα µαγειρικά πράγµατα βοήθησεπολύ στο να µετατραπούν οι σεφ σε σταρ. Σε βαθµό υπερβολής καµιά φορά – το περιοδικό «People» ας πούµε, τουχάρισε τον τίτλο του πιο σέξι σεφ στον κόσµο, ενώδέχτηκε καιπρόταση για γυµνή φωτογράφιση.

Τον ίδιοπάντως τονβοήθησε να γίνει έναςπάµπλουτος επιχειρηµατίας. Οι τηλεοπτικές του σειρές έχουν προβληθεί σε 130 χώρες. Τα 14 βιβλία µαγειρικής που έχει γράψει έχουν πουλήσει περίπου 24 εκατοµµύρια αντίτυπασε όλο τον κόσµο. Με ένα χρυσό συµβόλαιο συνεχίζει να είναι το πρόσωπο των σούπερ µάρκετ Sainsbury’s. Καιλέγεται ότι η περιουσία του ανέρχεται σε πολλά εκατοµµύρια στερλίνες. Επιπλέον θεωρείται ένας από τους ανθρώπους µε τη µεγαλύτερη επιρροή, γι’ αυτό και το βραβείο TED.


Previous Δύσκολοι καιροί για υπουργούς..
Next Πολυτελές ξενοδοχείο για...σκύλους

No Comment

Leave a reply