Ζέστη + αυπνία = παχυσαρκία


Σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, παράγοντες μάλλον απρόσμενοι, όπως η υψηλή θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων τον χειμώνα και η χρόνια έλλειψη ύπνου, παίζουν ρόλο στο πόσο μπορεί να παχύνει κανείς.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορίνο, με επικεφαλής τη δρα Σιμόνα Μπο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity», μελέτησαν επί έξι χρόνια την εξέλιξη του βάρους περίπου 1.300 μεσήλικων ατόμων, από τους οποίους οι 103 έγιναν παχύσαρκοι σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Αναζητώντας την επίδραση διάφορων περιβαλλοντικών παραγόντων, οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, βρήκαν ότι για κάθε ώρα πρόσθετου ύπνου οι πιθανότητες να γίνει κανείς παχύσαρκος μειώνονταν κατά 30%. Από την άλλη, εκείνοι που ήθελαν να ζουν σε δωμάτια με πολλή ζέστη τον χειμώνα και το φθινόπωρο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, σε σχέση με όσους δεν ανέβαζαν γενικά τον θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, όπως αναμενόταν, όσο πιο συχνά έτρωγαν σε εστιατόρια οι άνθρωποι μέσα στην εβδομάδα, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Τέλος, όσον αφορά στη διατροφή, όσοι κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλού σακχάρου στον αίμα, διαβήτη και παχυσαρκίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το υπερβολικό πάχος με την χρόνια αϋπνία (λιγότερες από έξι ώρες ύπνου το βράδυ). Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωματική άσκηση παραμένει η καλύτερη μέθοδος απώλειας κιλών, σε συνδυασμό με προσεκτική διατροφή.

Previous Αφορμή για φόνο ..o ήχος των pop corn
Next Βασιλειάδης Τάσος - Chef στο εστιατόριο Αγιολί

No Comment

Leave a reply