ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΩΒΟΣΤΟΙΧΙΩΝ


Το μεγαλύτερο μέρος των αυγών που καταναλώνουμε σήμερα, προέρχονται από μονάδες στις οποίες οι κότες παραμένουν από τη γέννησή τους έως το θάνατό τους στριμωγμένες σε υπερβολικά μικρά κλουβιά, παρατεταγμένα σε σειρές η μια πάνω στην άλλη (κλωβοστοιχίες).

Σ’ έναν χώρο μικρότερο από τις διαστάσεις που έχει ένα χαρτί Α4 για κάθε κότα, τα πουλιά δεν μπορούν ούτε να τεντώσουν τα φτερά ή τα πόδια τους και δεν μπορούν να εκπληρώσουν καμία φυσική συμπεριφορά ή κοινωνική ανάγκη τους. Η συνεχής τριβή με το σύρμα και η ακινησία, έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν το φτέρωμά τους και να υποφέρουν από μώλωπες, εκδορές και παραμορφώσεις των άκρων.

Το 1999 η Ε.Ε. ψήφισε την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών από 1/1/2012 και την απαγόρευση της πώλησης αυγών από κότες κλωβοστοιχιών. Το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τις κλωβοστοιχίες, τα «εμπλουτισμένα κλουβιά» ή «enriched cages», παρέχουν στα πουλιά ελάχιστα μεγαλύτερο χώρο, μία φωλιά και μία κούρνια (κοτέτσι). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το νέο αυτό σύστημα παρουσιάζει θεαματικές αλλαγές ή βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των πουλιών, εντούτοις τους παρέχει λίγο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Στις 19 Ιανουαρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για την εφαρμογή της απαγόρευσης των κλωβοστοιχιών και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει την απαγόρευση εγκαίρως – οι κλωβοστοιχίες θα πρέπει να καταργηθούν σε ολόκληρη την Ε.Ε. μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2012.

 

 


Όμως παρά το γεγονός ότι οι αυγοπαραγωγοί της χώρας μας όπως και των άλλων χωρών της Ε.Ε. είχαν 12 ολόκληρα χρόνια να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στο νέο σύστημα, χώρες όπως η Πολωνία κ.ά. ζητούν παράταση της απαγόρευσης, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να ζητήσουν ορισμένες απαλλαγές – όπως η σήμανση και η συνεχιζόμενη πώληση των παράνομα παραχθέντων αυγών κλωβοστοιχιών – γεγονός που τελικά θα υπονόμευε εντελώς την απαγόρευση.

Στην Ελλάδα δυστυχώς, το ποσοστό των αυγοπαραγωγών που έχει μεταβεί στο νέο σύστημα παραγωγής είναι σχεδόν μηδαμινό! Αν η απαγόρευση πάρει παράταση, εκατομμύρια κότες θα συνεχίσουν να υποφέρουν! Βοηθήστε για την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Η Compassion in World Farming, η μεγαλύτερη οργάνωση για τα παραγωγικά ζώα στον κόσμο, καλεί τους πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε. να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές και να ζητήσουν την εφαρμογή της απαγόρευσης. Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτή τη διαμαρτυρία στείλτε την παρακάτω επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (στα emails που ακολουθούν) και ζητήστε να υποστηρίξει η Ελλάδα την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών και της πώλησης αυγών από κλωβοστοιχίες χωρίς αναβολές και εξαιρέσεις.

Email: Minister-mailbox@hq.minagric.gr και Dminister-office@hq.minagric.gr

Η επιστολή που μπορείτε να στείλετε

Προς Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη
Υφυπουργό κα Μιλένα Αποστολάκη

ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΩΒΟΣΤΟΙΧΙΩΝ

Ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταναλωτής που λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του την ευημερία των ζώων, σας καλώ να υποστηρίξετε την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών και της πώλησης αυγών από κλωβοστοιχίες στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νομοθεσία αυτή πρέπει να μπει σε εφαρμογή πλήρως και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. από 1η Ιανουαρίου 2012. Το βήμα αυτό θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια πουλιά και θα συμβάλλει στη λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία των παραγωγικών ζώων.

Οι αυγοπαραγωγοί που δεν έχουν προχωρήσει στην αλλαγή των συστημάτων τους ενώ είχαν 12 ολόκληρα χρόνια για να προετοιμαστούν, δεν πρέπει να ανταμειφθούν για τη μη συμμόρφωσή τους. Μια τέτοια προσέγγιση θα υπονόμευε την αξιοπιστία της νομοθεσίας.
Ζητώ να επισημάνετε στους παραγωγούς αυγών, ότι πρέπει να επιταχύνουν την αλλαγή των συστημάτων κλωβοστοιχιών το συντομότερο δυνατόν, όπως έχουν κάνει η Γερμανία και η Αυστρία, όπου ο τομέας της παραγωγής αυγών σημειώνει σημαντική πρόοδο ως προς την τήρηση της προθεσμίας.

Η απαγόρευση στην Ε.Ε. της χρήσης των κλωβοστοιχιών και της πώλησης των αυγών από αυτά τα συστήματα, είναι ένα από τα κύρια επιτεύγματα της Ε.Ε. στον τομέα της ευημερίας των ζώων και επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή της.

Σας καλώ να μην υποστηρίξετε οποιαδήποτε πρόταση αναβάλλει ή αποδυναμώνει την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών ή την πώληση των συγκεκριμένων αυγών, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά και υπεύθυνα την ευημερία των ζώων.

πηγή : zougla.gr

 

Previous ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΚΥΝΗΓΙ ΤΡΟΥΦΑΣ»
Next Tα κουλουράκια του …ΠΑΣΟΚ

No Comment

Leave a reply