Vegeterian …οι Νεάντερταλ


Οι εδώ και αιώνες εξαφανισμένοι πρόγονοί μας, οι άνθρωποι του Νεάντερταλ, μαγείρευαν και έτρωγαν φυτά, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική ομάδα, αφού εντοπίστηκαν ίχνη μαγειρεμένου φαγητού στα απολιθώματα των δοντιών τους. Τα νέα δεδομένα έκαναν τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για την κουζίνα της Εποχής των Παγετώνων, για την οποία πίστευαν ως τώρα ότι περιοριζόταν στο κρέας.

Οι ερευνητές εντόπισαν στα δόντια τριών Νεάντερταλ που βρέθηκαν σε σπήλαια στο Ιράκ (έζησε πριν από 46.000 χρόνια) και στο Βέλγιο (πριν από περίπου 36.000 χρόνια) υπολείμματα χουρμαδιάς, σπόρων και οσπρίων – συμπεριλαμβανομένων μπιζελιών και φασολιών, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings» της National Academy of Science. Ανάμεσα στα τρόφιμα που βρέθηκαν σφηνωμένα στην οδοντική πλάκα ήταν κόκκοι αμύλου από κριθάρι και νούφαρα που έφεραν σημάδια ότι είχαν μαγειρευτεί. Τα τροφικά υπολείμματα της Εποχής των Παγετώνων θεωρούνται τα πρώτα άμεσα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δίαιτα των Νεάντερταλ συμπεριλάμβανε τόσο μαγειρεμένα φυτά, όσο και κρέας που αποκτούσαν από το κυνήγι άγριων ζώων, ενώ υποδηλώνουν ότι οι Νεάντερταλ έλεγχαν τη φωτιά εξίσου καλά με τους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου (Χόμο σάπιενς).

Η Ντολόρες Πιπέρνο, επικεφαλής της έρευνας στο εργαστήριο αρχαιοβιολογίας του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, επισήμανε ότι το έργο τους έδειξε πως οι Νεάντερταλ γευμάτιζαν πολύ πιο σύνθετα από ό,τι πολλοί ακαδημαϊκοί τούς αναγνώριζαν ως τώρα. «Τα φυτά που εντοπίσαμε είναι όλα τρόφιμα που σχετίζονται με τη δίαιτα των πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι οι Νεάντερταλ εκμεταλλεύονταν αυτά τα φυτά και τα μαγείρευαν επίσης. Οταν μαγειρεύεις τα δημητριακά, η χώνεψή τους και η διατροφική τους αξία αυξάνονται» τόνισε η Πιπέρνο.

Τα ευρήματα φέρνουν νέα στοιχεία στη μακροχρόνια διαμάχη γιατί οι Νεάντερταλ και όχι οι άμεσοι πρόγονοί μας, οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι, εξαφανίστηκαν. Οι τελευταίοι Νεάντερταλ θεωρείται πως πέθαναν περίπου πριν από 28.000 χρόνια, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιο ρόλο -αν υπήρχε κάποιος- έπαιξε ο σύγχρονος άνθρωπος στον αφανισμό τους.

«Το συνολικό ερώτημα γιατί εξαφανίστηκαν οι Νεάντερταλ προκαλεί εδώ και πολλά χρόνια διαμάχη και τα διαιτητικά θέματα παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό» εξηγεί η Πιπέρνο. «Κάποιοι μελετητές ισχυρίζονται ότι οι Νεάντερταλ ήταν σαρκοφάγοι κυνηγοί και δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν μια μεγάλη ποικιλία φυτών για την τροφή τους».

Κατά τη γνώμη της Πιπέρνο, το νέο εύρημα εξασθενίζει τη θεωρία ότι ο σύγχρονος άνθρωπος οδήγησε τον Νεάντερταλ στον αφανισμό επειδή αξιοποιούσε ένα πιο περίπλοκο και υγιέστερο τρόπο διατροφής. Πιστεύει ότι «όταν αρχίζεις τακτικά να καλλιεργείς φυτά και να τα εντάσσεις στη διατροφή σου, τότε μπορείς να ρυθμίζεις και τον οικισμό σου σύμφωνα με την εποχή. Μέσα σε διάρκεια δύο μηνών, θέλεις να βρίσκεσαι εκεί όπου ωριμάζουν τα δημητριακά, και αργότερα εκεί που είναι έτοιμες για συλλογή οι χουρμαδιές».

Οδοντοστοιχία 400.000 ετών
Ανθρώπινη οδοντοστοιχία περίπου 400.000 ετών, που ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο κοντά στην ισραηλινή πόλη Ρος Χα’ αγίν, αποτελεί το παλαιότερο τεκμήριο της εμφάνισης του σύγχρονου ανθρώπινου είδους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Το εύρημα αποδεικνύει πως οι πρόγονοί μας έζησαν περίπου δύο φορές παλαιότερα απ’ όσο υπολογιζόταν έως σήμερα, ενώ ίσως μεταβάλλει την αντίληψη πως ο σύγχρονος άνθρωπος ξεκίνησε από την Αφρική. Παρ’ όλα αυτά ο καθηγητής Αβι Γκόφερ, από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, λέει πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να σταθεροποιηθεί ο ισχυρισμός τους, που ανατρέπει τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα.

* ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η Πιπέρνο οδηγείται ακόμα στο συμπέρασμα ότι και στους Νεάντερταλ υπήρχε φυλετικός καταμερισμός εργασίας, όπως και στις πιο πρώιμες ανθρώπινες ομάδες – «οι γυναίκες τυπικά συνέλεγαν τα φυτά και τα μετέτρεπαν σε φαγητό όσο οι άντρες ήταν κυνηγοί».

Πηγή : ethnos.gr

 

Previous Ιανουάριος 2011
Next Συμβουλές διατροφής για νέους

No Comment

Leave a reply