Ελληνική διατροφή …προς μίμηση !


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που τρώνε και πίνουν όπως οι …Έλληνες έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποφύγουν ασθένειες, όπως άνοια και Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, υπό την Κριστίνα Τάνγκνι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κλινικής διαιτολογίας «American Journal of Clinical Nutrition», μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και τις νοητικές λειτουργίες περίπου 4.000 ατόμων στις Η.Π.Α., ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Η μία ακολούθησε πιστά την παραδοσιακή διατροφή του ελληνικού πληθυσμού (περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, θαλασσινά και μέτρια κατανάλωση κρασιού και κόκκινου κρέατος), ενώ η άλλη ομάδα την τυπική αμερικανική διατροφή, που δίνει λιγότερη έμφαση σε ψάρια και λαχανικά. Κάθε τρία χρόνια οι ερευνητές αξιολογούσαν τις νοητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων μέσω τεστ μνήμης, βασικών μαθηματικών κ.α..

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν ακολουθήσει πιστά την ελληνική διατροφή είχαν διαχρονικά τη βραδύτερη επιδείνωση των νοητικών/γνωστικών λειτουργιών τους, άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης, σε αντίθεση με τα άτομα που είχαν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της αμερικανικής δίαιτας.

Οι ερευνητές αποδίδουν, μεταξύ άλλων, την ανωτερότητα της ελληνικής διατροφής στον δυνητικά προστατευτικό ρόλο του κρασιού έναντι της εγκεφαλικής φθοράς, ενώ παράλληλα οι παραδοσιακές μεσογειακές τροφές μειώνουν το οξειδωτικό στρες για τον οργανισμό και τη χρόνια φλεγμονή, που παίζουν ρόλο στη εμφάνιση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πάντως, οι Αμερικανοί ερευνητές συνιστούν περαιτέρω έρευνες, για να επιβεβαιωθεί ότι, αν κανείς τρώει και πίνει σαν Έλληνας, θα κρατήσει κοφτερό το μυαλό του μέχρι τα βαθιά γεράματα.

 

Πηγή: athina984.gr

 

 

 

Previous Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες
Next Μαγειρική στην τηλεόραση

No Comment

Leave a reply