Γαλακτοβιομηχανίες Εξελίξεις και σενάρια


 

Με καζάνι που βράζει» μοιάζει η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, με την αγορά να αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία την οριστική απόφαση της κυβέρνησης στην υπόθεση πώλησης της Δωδώνης και ταυτόχρονα την «ετυμηγορία» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη συγχώνευση της Δέλτα με τη Μεβγάλ. Οι εξελίξεις στα δύο αυτά ζητήματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό το συσχετισμό δυνάμεων και θα καθορίσουν την επομένη ημέρα του κλάδου.

Τα ενδεχόμενα
Στο θέμα της Δωδώνης, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, με στόχο να βρει τη χρυσή τομή που θα ικανοποιεί την τρόικα και κυρίως τους κτηνοτρόφους-μέτοχους, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής της. Ενα από τα σενάρια που κυκλοφορούν κάνει λόγο για ένα εταιρικό σχήμα, στο οποίο θα συμμετέχουν συνεταιριστικά οι παραγωγοί- κτηνοτρόφοι και ο ιδιώτης επενδυτής, ενώ στη διοίκηση θα βρίσκεται σύγχρονο μάνατζμεντ που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει ήδη πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Friesland και η Arla, ενώ στο παιχνίδι της διεκδίκησης μπαίνουν και οι Danone, Ολυμπος.

Ο πρόεδρος της Δωδώνης, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος μιλώντας στην «Η» σχετικά με το μέλλον της εταιρείας, αναφέρει πως πρώτιστο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη του συνεταιριστικού χαρακτήρα της, ώστε να συνεχίσει να παίζει τον κοινωνικό ρόλο της με μεγαλύτερη συνέπεια και περισσότερα οφέλη για τον παραγωγό, τους εργαζομένους της αλλά και τον καταναλωτή. «Η Δωδώνη σήμερα είναι μια ανταγωνιστική επιχείρηση με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και προσφέρει σημαντικά κέρδη τόσο στο κράτος όσο και στην Αγροτική Τράπεζα», επισημαίνει και προσθέτει πως «με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας εξετάζουμε διάφορα σχέδια τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών».

Η μεγαλύτερη
ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ αναμένουν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να προχωρήσουν τη συνένωσή τους, από την οποία θα προκύψει η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, με συνολικές πωλήσεις που θα ξεπερνάνε τα 640 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε πρώτη φάση, η Επιτροπή εξέφρασε ενστάσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην παραγωγή και διάθεση του φρέσκου και σοκολατούχου γάλακτος στην ελληνική επικράτεια και καλεί τις δύο εταιρείες να προβούν σε διορθωτικά μέτρα. Το μέλλον της συγχώνευσης αναμένεται να κριθεί οριστικά στις 10/1/2011, οπότε και θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής για να εξετάζει την υπόθεση. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ένα deal τέτοιου μεγέθους θα αλλάξει άρδην το συσχετισμό δυνάμεων στον κλάδο, θα ισχυροποιήσει Δέλτα και Μεβγάλ και θα φέρει σε θέση άμυνας τους ανταγωνιστές τους, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στη συνένωσή τους.

Στο ίδιο τραπέζι γαλακτοπαραγωγοί και βιομηχανίες
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ στη Θεσσαλονίκη

Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν για πρώτη φορά προσφάτως οι εκπρόσωποι των γαλακτοπαραγωγών αγελαδοτρόφων καθώς και των γαλακτοβιομηχανιών της χώρας, σε μια απόπειρα να χαμηλώσουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και να βρουν τρόπους διασφάλισης της βιωσιμότητας του κλάδου και στα επόμενα έτη, καθώς οι ανταγωνιστικές πιέσεις από τις εισαγωγές, αυξάνουν διαρκώς.

Η ιστορική, από σημειολογική τουλάχιστον άποψη, συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» πραγματοποιήθηκε πριν περίπου 3-4 εβδομάδες στο? ουδέτερο έδαφος των γραφείων του ΕΛΟΓΑΚ στη Θεσσαλονίκη. Εκ μέρους των γαλακτοβιομηχανιών κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι των Νεογάλ, Δέλτα, Μεβγάλ, Δωδώνη, Friesland, Βίγλα, Πίζιος και Κουκάκη, ενώ από την πλευρά των αγελαδοτρόφων, «το παρών» έδωσαν οι πρόεδροι των Συνδέσμων Ελλήνων Κτηνοτρόφων και Ελλήνων Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών.

Η πρόταση απευθύνθηκε και προς τους εκπροσώπους των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος, οι οποίοι, ωστόσο, δεν την έκαναν αποδεκτή. Κι αυτό, διότι τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ είχαν θέσει ως όρο, για να παραστούν στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ, να μην τεθεί θέμα τιμών αγοράς της πρώτης ύλης, προκειμένου, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, να μην οδηγηθεί η συζήτηση σε αντεγκλήσεις και αδιέξοδο.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως προοδευτικά η συζήτηση διολίσθησε και στο θέμα των τιμών του γάλακτος, με τους εκπροσώπους των παραγωγών να προειδοποιούν ότι «δεν βγαίνουμε με αυτά τα επίπεδα». Στη βασική ατζέντα της συνάντησης -η οποία χαρακτηρίστηκε από τους μετέχοντες ως ιδιαίτερα σοβαρή για το περιεχόμενό της- τα κυρίαρχα ζητήματα ήταν τρία και πιο συγκεκριμένα αυτά της συμβολαιακής διάθεσης γάλακτος, της κατοχύρωσης και περαιτέρω προώθησης της ελληνικής φέτας και της θέσπισης ενός ελληνικού σήματος ποιότητας για τα προϊόντα.

Πηγή : www.imerisia.gr

 

Previous Πώς να χάσετε τα κιλά των εορτών
Next “Έξυπνες συσκευασίες”

No Comment

Leave a reply