Δυνατή καρδιά με ..σοκολάτα


 

 

 

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε περισσότερη σοκολάτα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, υπό τον δρα Τζόσουα Λιούις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του νοσοκομείου «Σερ Τσαρλς Γκέρντνερ» στο Περθ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν πάνω από 1.200 γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών. Όσες έτρωγαν σοκολάτα (μια μερίδα ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι κακάο) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν από κάποια πάθηση της καρδιάς τους μέσα στην επόμενη δεκαετία και ειδικότερα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από έμφραγμα.

Ο υπεύθυνος της έρευνας επεσήμανε ότι, όπως διαπιστώθηκε, η σοκολάτα φαίνεται να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται να φάει κανείς …ένα τόνο. Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, συνιστά την μέτρια και όχι τη συχνή κατανάλωση σοκολάτας, ώστε να αποφευχθούν άλλες πιθανές παρενέργειες.

Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται πάντως άλλοι επιστήμονες. Είναι μάλλον πρόωρο να συστήσει κανείς στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερη σοκολάτα για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο δρ Μπράιαν Μπούισε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής, καθώς, όπως είπε, ακόμα και αν μελλοντικές μεγάλες έρευνες επιβεβαιώσουν τα οφέλη της, και πάλι οι γιατροί μπορεί να μην θέλουν να συστήνουν τη σοκολάτα ως φάρμακο.

«Ο κίνδυνος είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να τρώνε περισσότερη σοκολάτα από όση είναι αναγκαία, χωρίς να μειώνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση θερμίδων από άλλα σνακ, με συνέπεια να παχαίνουν και να αντισταθμίζουν έτσι την όποια επωφελή δράση της σοκολάτας», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που προβάλλει τα δυνητικά οφέλη της σοκολάτας για την υγεία. Το 2008, μια ιταλική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει στο εσωτερικό του οργανισμού το επίπεδο της φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά.

Το 2009, μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα, στα μήλα και στο κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύσουν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση από πιθανά προβλήματα καρδιάς και εγκεφαλικού.

 

πηγή : skai.gr

Previous Carrefour – Dia η συγχώνευση προχωράει
Next Αγορές με διαφορά..στήθους

No Comment

Leave a reply