STOP στην κερδοσκοπία με το ψωμί


bread

Αυστηρό μήνυμα στέλνει το υπουργείο Οικονομίας, δια στόματος του γενικού γραμματέα Εμπορίου, που ξεκαθάρισε ότι οι υπηρεσίες παρακολουθούν τη διακύμανση των τιμών και δεν θα επιτραπούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών που επέβαλε η Ρωσία θα έχει «σχεδόν μηδενική» επίπτωση στην αγορά της Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόννους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ενωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών», δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εξάλλου ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΕ διαθέτει «μεγάλα αποθέματα σιτηρών». «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά τα αποθέματα σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επέμεινε.

«Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ.Κομνηνός, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα άλευρα.

Το υπουργείο Οικονομίας διενεργεί κοστολογικούς ελέγχους, ενώ εντός της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών αλλά και την επάρκεια στην αγορά, από την πλευρά των αγροτών. Οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα άλευρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κίνησή τους αυτή είναι επιβεβλημένη.

Μία πιθανή αύξηση των τιμών κατά 25% θα συμπαρασύρει υψηλότερα έως και 20% βασικά προϊόντα διατροφής (ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα), αλλά και τα κρέατα με τα γαλακτοκομικά, λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών. Για αδικαιολόγητες αυξήσεις μιλούν οι αρτοποιοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους για τις επικείμενες αυξήσεις.

Παράλληλα και οι αγρότες καταγγέλλουν ότι πούλησαν τον Ιούνιο την παραγωγή τους σε χαμηλές τιμές που δεν δικαιολογούν αυξήσεις, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή. Μάλιστα ακόμη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος, Κ.Λούλης, έκανε την Δευτέρα λόγο για υφιστάμενα αποθέματα στις αποθήκες εμπόρων και παραγωγών που αν διατεθούν στην αγορά μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών.

Η τιμή του σιταριού καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αυξηθεί από τον περασμένο Ιούνιο κατά 80% περίπου. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, μέσα σε ένα μήνα η τιμή του μαλακού σίτου αυξήθηκε από 170 ευρώ ο τόνος στα 270 ευρώ.

 

Πηγή : tanea.gr

 

Previous Πλήγμα τρίτο για τον Βρετανικό Τουρισμό
Next 10 στα 10 για τον Βlumental

No Comment

Leave a reply