Οι προειδοποιήσεις της κ. Μπατζελή


 bread

Παγώνει τις αυξήσεις η κυβέρνηση στα άλευρα και το ψωμί, προειδοποιώντας τους εμπλεκομένους ότι δεν δικαιολογείται καμία ανατίμηση και ότι θα επιβληθούν πρόστιμα εφόσον έπειτα από ελέγχους σε βιομηχανίες και εισαγωγείς διαπιστωθεί το αντίθετο.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την ηγεσία της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή, με την παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνού και εκπροσώπων των αλευροβιομηχανιών, παρουσιάστηκαν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι αλευροβιομηχανίες δεν αγόρασαν φέτος ακριβότερα τα σιτηρά όπως οι ίδιες υποστηρίζουν και επομένως δεν δικαιολογείται καμία ανατίμηση στα άλευρα και στη λιανική τιμή του ψωμιού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι βιομηχανίες με πρόσχημα το εμπάργκο που έχει επιβάλει στις εξαγωγές σίτου η Ρωσία και το συνεπακόλουθο ράλι στις διεθνείς τιμές έχουν επιχειρήσει να περάσουν αυξήσεις 20%-30%, καθώς όπως υποστηρίζουν η τιμή σιταριού έχει φτάσει στα 220-230 ευρώ/τόνο.

Αλλά από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 2009 ο μέσος όρος αγοράς του εισαγόμενου μαλακού σίτου κυμάνθηκε στα 171 ευρώ ο τόνος, ενώ σύμφωνα με τα παραστατικά για το πρώτο οκτάμηνο του 2010 δεν ξεπέρασε τα 170 ευρώ, γεγονός που καταρρίπτει το επιχείρημα των βιομηχάνων ότι αγόρασαν με αυξημένες τιμές πρώτες ύλες. Επιπλέον τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δείχνουν ότι ενώ στις αρχές του χρόνου η τιμή του μαλακού σίτου είχε πέσει στα 120-130 ευρώ/τόνο, οι αλευροβιομηχανίες που είχαν αγοράσει στα επίπεδα των 171 ευρώ δεν έριξαν τις τιμές, αλλά τις κράτησαν σταθερές.

«Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση ούτε από τους αλευροβιομήχανους, ούτε από τους αρτοποιούς. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις», δήλωσε έπειτα από τη σύσκεψη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα το 60% της κατανάλωσης μαλακού σιταριού εισάγεται, αλλά όπως σημείωσαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ που συμμετείχαν στη σύσκεψη, μόνον το 16% των αναγκών μας καλύπτεται από Ρωσία, Καζακστάν και Ουκρανία. «Επιπλέον, το 30% των αποθεμάτων σιτηρών των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει ήδη διοχετευθεί στην αγορά σε τιμές αρκετά χαμηλές, μεταξύ 12-15 λεπτών, που επίσης δεν δικαιολογούν αυξήσεις», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος. Και ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται, εκπρόσωποι των αρτοποιών καταγγέλλουν ότι ήδη ορισμένοι αλευροβιομήχανοι έχουν αποστείλει νέα τιμολόγια με αυξημένες τιμές στα άλευρα κατά 20% έως 30%. Δηλώνουν ωστόσο ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού.

 

Πηγή : tanea.gr

 

 

 

Previous Μπαγιάτικη συρρίκνωση…
Next Ακατάλληλη κουκουναρόψιχα

No Comment

Leave a reply