Ferran Adria


ferran-adria

O Ferran Adria είναι Ισπανός Καταλανός chef, ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Μάιου to 1962 στο Νοσοκομείο Llobregat. Αυτός είναι ο φημισμένος πρώτος chef του εστιατορίου El Bulli στην Costa Brava. Σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους chef στον κόσμο, και κατατάσσεται στην κορυφή της Ιεραρχίας των ευρωπαϊκών εστιατορίων.

Ο Ferran Adria ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 κατά την διάρκεια της θητείας του πλένοντας πιάτα στο ξενοδοχείο Playafels, στην πόλη Castelldefels. O chef του ξενοδοχείου του δίδαξε την παραδοσιακή Ισπανική κουζίνα. Στην ηλικία των 19 στρατεύτηκε και δούλευε σαν μάγειρας ο 1984, σε ηλικία 22 ετών, ο Adria μπήκε στο προσωπικό της κουζίνας του εστιατορίου El Bulli ως line cook.

Μαζί με τον Βρετανό chef Heston Blumenthal, ο Adria πολύ συχνά ασχολείται με την «μοριακή γαστρονομία», παρόλα αυτά ο Καταλανός chef χαρακτηρίζει την κουζίνα του όχι και τόσο εποικοδομητική. Στόχος του είναι να προσφέρει απρόσμενες αντιθέσεις στις γεύσεις , στην θερμοκρασία και στην ιδιότητα. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η ιδέα είναι να προκαλέσει έκπληξη και ευχαρίστηση στο γεύμα. Αυτό συνδυάζεται με μεγάλη δόση ειρωνείας και μια αίσθηση του χιούμορ, έτσι δημιουργεί πολύ επιβλητικά πιάτα. Όπως του αρέσει να λέει « ο ιδανικός πελάτης δεν έρχεται στο El Bulli για να φάει, αλλά για να αποκτήσει μια εμπειρία».

Το εστιατόριο El Bulli είναι ανοιχτό 6 μήνες τον χρόνο ( το 2010 δούλεψε από τις 15 Ιουνίου εώς τις 29 Δεκεμβρίου). Το διάστημα που εναπομένει ο Adria το περνάει προσπαθώντας να τελειοποιήσει τις συνταγές του στο εργαστήριο του El Taller, στην Βαρκελώνη. Είναι ιδιαίτερα διάσημος για το πιάτο νούμερο 30 στο μενού του. Είναι επίσης γνωστός για την δημιουργία του μαγειρικού αφρού. Στην αναζήτηση του για ενίσχυση της γεύσης ο Adria δεν χρησιμοποίησε αυγά και κρέμα. Ο αφρός είναι φτιαγμένος από το κύριο συστατικό και αέρα (συνδυασμένο σε ένα δοχείο μαζί με N2O συσκευές.

Τα αφρώδες υλικά του Adria περιλαμβάνουν αφρό espresso, αφρό μανιταριών και αφρώδη παντζάρια, όπως επίσης και κρέας.

Το εστιατόριο El Bulli έχει 3 αστέρια Michelin και θεωρείται ένα από τα κορυφαία εστιατόρια στον κόσμο. Το 2005 κατατάχθηκε 2Ο σε ιεραρχία, ανάμεσα στα 5 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Είχε βραβευτεί το 2006 εκτοπίζοντας το εστιατόριο “The fat Duck” στην Αγγλία, και διατήρησε τον τίτλο του και το 2007,2008 και 2009.

Ο Adria είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων μαγειρικής, περιλαμβανομένων των « Μια μέρα στο El Bulli», «El Bulli 2003-2004», και « Μαγειρεύοντας στο σπίτι». Μαζί με τον νεαρό βοηθό του Daniel Picard, o Adria έχει φτιάξει αμύγδαλα μέσα σε τυρί, και σπαράγγια μέσα σε ψωμί, πάντα με τη βοήθεια φυσικών συστατικών.

Ο Adria είναι chef πρωταγωνιστής στο «Σπουδαίοι Σεφ», στην τηλεόραση. Στα τέλη του 2010 ο Adria και ο Jose Andres θα διδάξουν μάθημα εδεσματολογικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

 

 

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

 

Ο Adria κατήγγειλε τον συνέταιρο του με 3 αστέρια Michelin, ο οποίος περιέγραψε την « Μοριακή Γαστρονομία» του ως επιτηδευμένη. Παραδοσιακά Santamaria, επιτέθηκε στα πιάτα του Adria και του El Bulli,ότι είναι ανθυγιεινά, αφού είναι φτιαγμένα για να εντυπωσιάζουν και όχι να ικανοποιούν, και χρησιμοποιούνται χημικά τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που τα τρώνε. Παρόλα αυτά, διακεκριμένοι chef καταγγέλλουν το Santa Maria που “τρέχει” το 3άστερο εστιατόριο Can Fabes δίπλα στο El Bulli, για φθόνο και έλλειψη σεβασμού της Ισπανικής Κουζίνας. Η κριτική των καλύτερων chef διχάζεται σε δυο στρατόπεδα υπέρ και κατά του Adria. Ασυνήθιστα πιάτα τα οποία έχουν κριθεί περιλαμβάνουν παγωμένο ουίσκι, ξινή καραμέλα, λευκό σκόρδο και γλυκό αμύγδαλο, καπνιστό βατόμουρο, τριμμένο πάγο κτλπ.

Κάποιος Γερμανός που γράφει για το φαγητό, κατηγόρησε τον Adia, ότι είναι ικανός να δηλητηριάσει τους πελάτες του με τα πρόσθετα που χρησιμοποιεί στην «μοριακή γαστρονομία» του, επίσης υποστήριξε ότι στο μενού του θα έπρεπε να υπάρχουν ειδοποιήσεις : “ αυτοί οι χρωματισμοί, οι ζελατίνες, οι γαλακτοματοποιητές, τα οξέα, και τα βελτιωτικά γεύσης, τα οποία ο Adria έχει χρησιμοποιήσει στα πιάτα του για να πετύχει όχι συνηθισμένη υφή, γεύση και αίσθηση, δεν έχουν ουδέτερες επιπτώσεις στην υγεία”.

 

Previous Συνάντηση Αρχιμαγείρων στην Θεσσαλονίκη
Next Amita Motion Tour 2010

No Comment

Leave a reply