ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – Studio Sidayes


Για αυτόν τον μήνα   ανακρίνουμε

τον Αλέξανδρο Παπανδρέου

 

Studio Sidayes by Alexandros Papandreou

 

papandreou-alexandros

1. Πόσο έχει επηρεάσει η “κρίση”  την σχέση ποιότητας-ποσότητας φαγητού, στον πελάτη-μισθωτό των 800-1000 ευρώ?

Η οικονομική κρίση των τελευταίων μηνών σίγουρα έχει επηρεάσει τον τομέα της εστίασης. Αυτό λοιπόν για τον πελάτη που αναφέρεται ίσως είναι καλό γιατί πολλά εστιατόρια ( όχι βέβαια η πλειονότητα) προσπαθούν να κρατήσουν μια υψηλή ποιότητα και ταυτόχρονα η ποσότητα στο πιάτο να είναι ικανοποιητική αρκετά έτσι ώστε ο μισθωτός να σκεφτεί πολύ καλά εάν τον συμφέρει να πάει να ψωνίσει να μαγειρέψει και να πλύνει και τα πιάτα.

Τα εστιατόρια που δεν θα αντιδράσουν γρήγορα προσφέροντας κακή ποιότητα σε μέτριες ποσότητες και τσιμπημένες τιμές θα δουν το Ζ της ταμειακής τους μηχανής μέρα με την μέρα να είναι όλο και πιο χαμηλό.

 

2. Ποιοι θεωρείτε  (άνδρες ή γυναίκες) ότι είναι οι πιο απαιτητικοί ως καταναλωτές και γιατί ?

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιος είναι πιο απαιτητικός γιατί απλά τον τελευταίο καιρό και άντρες και γυναίκες είναι πολύ απαιτητικοί όχι μόνο στα εστιατόρια αλλά σαν καταναλωτές γενικότερα. Θα έδινα ένα ελαφρύ προβάδισμα στις γυναίκες οι οποίες θα ψάξουν κάτι πιο πολύ ενώ οι άνδρες σε πολλά πράγματα βάζοντας μέσα και τον εαυτό μου αφήνουμε τα πράγματα να περνάνε πιο εύκολα.

 

3. Πείτε μας μία δύσκολη  επαγγελματική στιγμή στην καριέρα σου και πώς την αντιμετώπισες?

Ως Chef σε εστιατόριο το πιο δύσκολο για τον δικό μου χαρακτήρα ήταν όταν η ιδιοκτησία μου ζήτησε να απολύσω κάποιον υφιστάμενό μου.

Με τον τρόπο μου έδωσα στον άνθρωπο αυτόν να καταλάβει την κατάσταση και με αμεσότητα και πολύ κόπο και επαφές του βρήκα άμεσα δουλειά σε εστιατόριο συναδέλφου. Ήμουν χαρούμενος που τα κατάφερα γιατί ήταν ένας άνθρωπος που είχε οικογένεια και πολλές οικονομικές υποχρεώσεις.

 

4. Από την εμπειρία σας  ποια 2-3 στοιχεία θα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να πετύχει σ αυτήν την δουλειά ?

Για να πετύχει κάποιος σε αυτήν την δουλειά πιστεύω ότι πρέπει πρώτα έστω και για λίγο να την δοκιμάσει.

Εάν δοκιμάσει και την αγαπήσει αυτό είναι το πρώτο στοιχείο.

Το δεύτερο είναι η σπουδή και γνώση γύρω από το αντικείμενο και ο επαγγελματισμός.

Το τρίτο είναι η φαντασία και το ταξίδι στον κόσμο της γεύσης.

Όλα αυτά μπορούν να κάνουν αυτόν που θα ασχοληθεί με το αντικείμενο έναν επιτυχημένο επαγγελματία.

 

5. Ποια κουζίνα σας “κερδίζει” περισσότερο και γιατί?

Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι πολύ με την καθημερινή κουζίνα που απασχολεί την καθημερινή γυναίκα στο σπίτι της.

Συνταγές με απλά και φθηνά υλικά με γρήγορους χρόνους προετοιμασίας και μαγειρέματος είναι η κουζίνα που με απασχολεί και με ενδιαφέρει.  Προσπαθώ να έχει ρίζες από την Μεσόγειο αλλά ποτέ δεν αποκλείω άλλα προϊόντα όπως τα Ασιατικά προϊόντα που μου αρέσουν πάρα πολύ

 

Συμπληρώστε τις φράσεις…

 

6.  Αγαπημένη  πόλη-τόπος  είναι…  η Αστυπάλαια γιατί έχω περάσει τα πιο πολλά καλοκαίρια μου και έχω πολλές αναμνήσεις

 

7.  Τις Κυριακές μου αρέσει να τις περνάω… με την οικογένεια μου στο σπίτι η κάνοντας εκδρομές

 

8.  Εάν δεν ήμουνα chef …πιστεύω ότι θα ήμουνα φωτογράφος η ξυλουργός

 

9.  Ένα  ελάττωμα που μου αναγνωρίζω είναι ότι… είμαι συγκεντρωτικός κάτι που τελευταία προσπαθώ να βελτιώσω

 

10. Εκτιμάω πολύ… τα καλά και αγνά προϊόντα μαγειρικής

 

Ελαφριά σαλάτα με αγγούρι μάνγκο και φρέσκες γαρίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 4-5 λεπτά

Για 4 άτομα

 

ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο αγγούρι

1 μάνγκο

32 μικρές γαρίδες καθαρισμένες

4 κουταλιές ελαιόλαδο

Χυμό από ένα λεμόνι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μαντολίνο ( σκεύος που κόβει πολύ ψηλά τα λαχανικά σε φέτες) κόβετε σε φέτες το αγγούρι μαζί με την φλούδα εφόσον το έχετε πλύνει πολύ καλά.

Καθαρίζετε εξωτερικά το μάνγκο και το κόβετε και αυτό με την σειρά του σε πολύ λεπτές φέτες και το τοποθετείτε σε ένα μπολ μαζί με το αγγούρι.

Καθαρίζετε τις γαρίδες έτσι ώστε να μείνει η ουρά και τις σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.

Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σβήνετε με τον χυμό λεμονιού.

Σερβίρετε το αγγούρι και το μάνγκο σε ατομικά πιάτο μαζί με 8 γαρίδες ανά άτομο και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με ροζ πιπέρι

 

PSARONEFRI STO GOUOK

Φιλέτο ψαρονέφρι με σόγια στο γουόκ

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά

Για 4 άτομα

 

ΥΛΙΚΑ

1 ψαρονέφρι 600 γραμμάρια

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 –3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μπολ κάσιους, ανάλατα

Σόγια σος, 5 –6 κουταλιές

Κινέζικο λάχανο

πιπέρι

ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα ξύλο κοπής κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μικρά κομμάτια το ψαρονέφρι.

Αφού πλύνετε το ξύλο στην συνέχεια ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά.

Σε ένα  γουόκ σοτάρατε με λίγο ελαιόλαδο τις πιπεριές και τα κρεμμύδια και στην συνέχεια προσθέτετε πάντα σε δυνατή φωτιά και τα μικρά κομμάτια από το ψαρονέφρι.

Σβήνετε με την σόγια σος και συνεχίζετε να μαγειρεύετε μέχρι να έχει ψηθεί το ψαρονέφρι.

Σερβίρετε το ψαρονέφρι με τα λαχανικά σε ένα μακρόστενο πιάτο και στην μία άκρη γαρνίρετε με κινέζικο λάχανο

 

TIPS

Την ίδια συνταγή μπορείτε να την εκτελέσετε και μοσχαρίσιο φιλέτο αλλά και με φιλέτο κοτόπουλου

Τα λαχανικά κόψτε τα σε κυβάκια  και μαγειρέψτε τα τόσο ώστε να κρατάνε

 

gliko-giaoyrtiou

Ελαφρύ γλυκό γιαουρτιού με τρίμα Oreo

Χρόνος προετοιμασίας:30 λεπτά

Χρόνος Ψύξης: 2 ώρες

Για 4 άτομα

 

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

300 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1,5 φύλλα ζελατίνας ή 7 γρ. ζελατίνα

30 γρ. ζάχαρη

60 γραμμάρια τρίμα Oreo

4 μικρά τσαμπάκια μύρτιλλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύετε καλά την κρέμα γάλακτος με τα 30 γρ. ζάχαρης και τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.

Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζετε τα φύλλα ζελατίνης και στη συνέχεια τα προσθέτετε στη κρέμα γάλακτος.

Όταν το μείγμα της κρέμας γάλακτος κρυώσει ανακατεύετε πολύ καλά με το στραγγιστό γιαούρτι μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Γεμίζετε 4 μικρά ποτήρια και τοποθετείτε στο ψυγείο μέχρι η κρέμα να σταθεροποιηθεί.

Σερβίρετε τη κρέμα γιαουρτιού τοποθετώντας μια κουταλιά τρίμα Oreo και ένα τσαμπάκι μύρτιλλα.

 

Previous Χορταστική η βρώμη
Next Master chef με Μανωλίδου

No Comment

Leave a reply