Nobuyuki “Nobu”


Nobuyuki Nobu

O NobuyukiNobu” γεννήθηκε το 1949 στην Saitama της Ιαπωνίας. Είναι ένας διάσημος chef και εστιάτορας γνωστός για τις μίξεις της Ιαπωνικής Κουζίνας με αυτή της Νότιας Αμερικής (με περουβιανά και αργεντίνικα) συστατικά. Το πιάτο υπογραφή του είναι το “Cod in Miso”, μέσω των εστιατορίων του έχει γίνει περισσότερο γνωστός τα τελευταία χρόνια και για το σερβίρισμα επικίνδυνου φιλέτου τόνου, παρ όλη την μεγάλη πίεση που δεχόταν από οργανισμούς και διάσημους.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ο Nobu γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1949, στην Saitama της Ιαπωνίας. Στην ηλικία των 6 ετών έχασε τον πατέρα του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και έπειτα αυτός και τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια του επικεντρώθηκαν στην μητέρα τους. Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο, δούλεψε στο εστιατόριο «Matsue Sushi» στο Shinjuku, στο Τόκιο για 7 χρόνια, εκεί του έγινε πρόταση από κάποιον τακτικό πελάτη, ο οποίος ήταν Περουβιανός επιχειρηματίας να ανοίξει ένα Γιαπωνέζικο Εστιατόριο στο Περού. Το 1973 σε ηλικία 24 ετών, μετακόμισε στο Περού και άνοιξε ένα εστιατόριο με το ίδιο όνομα Matsuei σε συνεργασία με τον χορηγό του. Ο Nobu δυσκολευόταν να βρει κάποια συστατικά που δεν παρέχονταν στην Ιαπωνία και έπρεπε να αυτοσχεδιάσει και βρισκόταν σε αυτή την θέση γιατί ακριβώς είχε αναπτύξει το δικό του στυλ κουζίνας ενσωματώνοντας προϊόντα και συστατικά από την Νότια Αμερική στην Ιαπωνική Κουζίνα.

Έπειτα από 3 χρόνια αυτός και ο χορηγός τους χώρισαν τους δρόμους τους, όσο αφορά την επιχειρηματική κατεύθυνση και αυτός μετακόμισε στο Buenos Aires. Αργότερα μετακόμισε στην Αλάσκα(Ηνωμένες Πολιτείες) και άνοιξε το δικό του εστιατόριο, το οποίο όμως έπαψε να λειτουργεί εξαιτίας φωτιάς που το κατέστρεψε.

Το 1977 μετακόμισε στο Λος Άντζελες και δούλεψε στα Γιαπωνέζικα Εστιατόρια “Mitsuwa” και “Oshou” και το 1987 άνοιξε το δικό του εστιατόριο “Matsuhisa” στο Chienega Blvd στο Beverly Hills. Το εστιατόριο πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε «hot spot» σημείο, έχοντας τακτικούς πελάτες διασημότητες του Hollywood, περιλαμβανομένου και του Robert De Niro, ο οποίος και κάλεσε τον Nobu να στήσει το δικό του εστιατόριο στην Tribeca της Νέας Υόρκης. Τον Αύγουστο του 1993 τα 2 ανοιχτά με συνεργασία εστιατόρια , πήραν το ίδιο όνομα με τα εστιατόρια που αργότερα άνοιξαν στο Μιλάνο, στο Λονδίνο, στην Ελλάδα, στο Τόκυο, στην Χονολουλού και στο Ντουμπάι.

Ο Nobu είχε επίσης και έναν ρόλο στην ταινία Austin Powers, για τα μέλη της χρυσής κάρτας, ως ο Ιάπωνας Businessman Mr Roboto. Ο χαρακτήρας του ρόλου ήταν η διακωμώδηση της απεικόνισης του Teru Shimada από τον Mr Osato στο έργο «You only live twice» (ζεις μόνο 2 φορές).

 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Τα εστιατόρια Matsuhisa (στο Beverly Hills, στο Aspen, στην Αθήνα και στην Μύκονο), βρίσκονται κάτω από την ιδιοκτησία της οικογένειας Matsuhisa, ενώ στα εστιατόρια Nobu, υπάρχει συνιδιοκτησία από τον Nobu, τον Robert De Niro, και διοικούνται από τον Richie Notar. Ξεχωριστά ο Nobu Matsuhisa εκτελεί καθήκοντα «executive chef» στο Nobu του Λας Βέγκας, όπου έχει βραβευτεί με Michellin Star.

 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Τον Ιούνιο του 2009, ο Matsuhisa παρουσιάστηκε με βραβείο από την Ιαπωνική Κοινωνία για τα επιτεύγματά του όσο αφορά την «κουλτούρα» του φαγητού του. ΤΟ Nobu Las Vegas, to Nobu London και to Nobu στην Berkeley Street στο Λονδίνο έχουν βραβευτεί το καθένα ξεχωριστά με ένα αστέρι Michellin.

Τα εστιατόρια του Nobu προσφέρουν φιλέτα τόνου, τα οποία πλέον χαρακτηρίζονται διεθνώς ως ακίνδυνα. Σαν αποτέλεσμα από τον τύπο και την πίεση που ασκήθηκε από σειρά συντονισμένων δραστηριοτήτων, πρόσθεσαν μια προειδοποίηση στα menu των εστιατορίων. Παρόλα αυτά η κίνηση αυτή κρίθηκε ανεπαρκής από οικολόγους.

 

 

 

 

Previous ΠΕΡΙ ΑΣΤΕΡΩΝ…
Next Aπρίλιος 2010

No Comment

Leave a reply