Άλλη μια πρωτιά για τους Έλληνες, αυτήν τη φορά στην κατανάλωση τυριών διεθνώς.
με κατά κεφαλήν κατανάλωση τα 27,5 κιλά τον χρόνο και δημοφιλέστερο τυρί , ποιο άλλο ..την ελληνική φέτα!
Όλα αυτά χωρίς να λένε “όχι” σε άλλα είδη , τα οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλει δυναμικά στα πιάτα.
Το 2009 που πέρασε πάντως δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά , αφού αρκετές κατηγορίες εμφάνισαν μειώσεις στις πωλήσεις.
Παρ όλα αυτά ο τζίρος των τυριών αυξήθηκε κατά 11,4 % με τα κίτρινα τυριά να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις.
Αυτό που εντυπωσιάζει πάντως σαν στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε ότι αφορά τον αριθμό των τυριών που παράγει , πίσω από την Ιταλία και την Γαλλία .
Από τα 126 τυριά που είναι Π.Ο.Π , 37 είναι γαλλικά, 30 ιταλικά, 20 ελληνικά, 11 ισπανικά, 10 πορτογαλικά, 8 αγγλικά, 3 γερμανικά, 3 δανέζικα, 2 αυστριακά και ένα βελγικό.
Τέλος αναφορικά με την μηνιαία δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για τα τυριά, αντιστοιχεί στο 8,5 % των εξόδων τους για αγορά τροφίμων.
No Comment