Εκδηλώσεις για «Καθαρά Δευτέρα»


foto_02_megali

Ξεχωριστές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας διοργανώνουν οι επιμέρους δήμοι της Θεσσαλονίκης

Ραντεβού για το καθιερωμένο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας δίνουν και φέτος ο δήμος και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών. Μικροί και μεγάλοι θα μαζευτούν και πάλι στο άλσος της Δενδροφυτείας από τις 11 το πρωί. Η γιορτή περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια, χορό, λαγάνες, χαλβά, φασολάδα και άφθονο κρασί. Επίσης, ο δήμος Συκεών θα χαρίσει στα παιδιά πολύχρωμους και οικολογικούς χαρταετούς. Αν ο καιρός προσπαθήσει να χαλάσει το… πικ-νικ, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στα 1ο-5ο δημοτικά σχολεία, δίπλα στο άλσος της Δενδροφυτείας.

Ο δήμος Μηχανιώνας , διοργανώνει εκδηλώσεις σε δύο Δημοτικά Διαμερίσματα την Δροσιά και το Αγγελοχώρι. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί και στους επισκέπτες θα προσφέρονται δωρεάν χαρταετοί, ζεστή φασολάδα, σαρακοστιανά εδέσματα άφθονη ρετσίνα και παραδοσιακή ζωντανή μουσική, με δημοτικά τραγούδια και χορευτικά τμήματα.

Ένα ζεστό παραδοσιακό γλέντι, με πολλή μουσική, άφθονο κρασί, φασολάδα, λαγάνα και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα προσφέρει και φέτος στους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Θεσσαλονικείς ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας ο δήμος Καλλιθέας. Το γλέντι θα πραγματοποιηθεί στο εξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτη στον Πεντάλοφο. Δεκάδες χαρταετοί – προσφορά της δημοτικής αρχής – θα υψωθούν στον ουρανό της περιοχής δίνοντας ένα ξεχωριστό «χρώμα» στην εκδήλωση. Το γλέντι θα πραγματοποιηθεί ακόμη και σε περίπτωση κακοκαιρίας, αφού ο δήμος Καλλιθέας φρόντισε, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να «μεταφερθεί» στο Δημοτικό Σχολείο Πενταλόφου.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Την παράδοση, αλλά και την ανθρωπιά και την κοινωνική ευαισθησία συνδυάζουν οι εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνουν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, στις 15 Φεβρουαρίου 2010.
Η καθιερωμένη εκδήλωση για τα Κούλουμα, η οποία περιλαμβάνει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των προτιμήσεων, θα αρχίσει στις 11.00 το πρωί και κατά την παράδοση όλων των προηγούμενων ετών θα φιλοξενηθεί στον χώρο του δημοτικού αναψυκτηρίου «Bon Chateau».
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν παραδοσιακά συγκροτήματα, τα οποία θα παρουσιάσουν χορούς από τη Μακεδονία και τον Πόντο, ενώ ο κόσμος θα διασκεδάσει με παραδοσιακή μουσική. Στον χώρο της εκδήλωσης, εξάλλου, θα υπάρχουν κλόουν και ξυλοπόδαροι, οι οποίοι θα διασκεδάσουν τα παιδιά.
Καθʼ όλη τη διάρκεια της γιορτής, ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα προσφέρει στους παρευρισκόμενους λαγάνες και σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και, ασφαλώς, παραδοσιακή φασολάδα.
Παράλληλα, η εκδήλωση θα έχει και έναν βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, στους παρευρισκόμενους θα πωλούνται χαρταετοί έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα».

Δήμος Αμπελοκήπων

Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου
Α΄ & Β΄ ΚΑΠΗ (Βύρωνος με Κέννεντυ, Ελευθερίας & 28ης Οκτωβρίου)
Ώρα προσέλευσης: 10.00
Αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα, κρασί, ζωντανή μουσική, χορό και ξεφάντωμα.

Δήμος Αγίου Παύλου
Όσοι βρεθούν στον δήμο Αγίθου Πάυλου θα πετάξουν  χαρταετό όσο ψηλότερα γίνεται, θα γευτούν τα σαρακοστιανά εδέσματα, που θα προσφερθούν σε «ικανοποιητικές» ποσότητες και θα χορέψουν μαζί με τα συγκροτήματα.
Το ραντεβού για την Καθαρά Δευτέρα είναι και φέτος στην Πλατεία «Τσάτρα» (Σεϊχ- Σου), στην είσοδο του ζωολογικού κήπου από τις 10.00 το πρωί και για όσο αντέξουμε.
Την ευθύνη διοργάνωσης έχουν από κοινού ο δήμαρχος Αγίου Παύλου  Νικόλαος Βαρσάμης και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγίου Παύλου, η πρόεδρος του Γ΄ δημοτικού διαμερίσματος Αφροδίτη Κλειδαρά και το συμβούλιο του Γ΄ δημοτικού διαμερίσματος.

Δήμος Ευόσμου

    Με παραδοσιακή μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, νηστίσιμα εδέσματα και την …πατροπαράδοτη φασολάδα θα γιορτάσει ο Δήμος Ευόσμου την Καθαρά Δευτέρα.
    Δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες να γιορτάσουν τα κούλουμα και να ξεφαντώσουν, ο Δήμος Ευόσμου και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού διοργανώνουν δύο εκδηλώσεις παραδοσιακού χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθούν σε δύο διαφορετικά σημεία του Δήμου.
    Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Αγαμέμνονος στην περιοχή Ελπίδας στις 11.00 π.μ.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική και χορούς από το τμήμα παραδοσιακών χορών του Β΄ ΚΑΠΗ Ευόσμου καθώς και δωρεάν διάθεση στο κοινό νηστίσιμων εδεσμάτων, λαγάνας και φασολάδας.
    Η δεύτερη εκδήλωση θα λάβει χώρα στο πάρκο Προσκόπων στις 12.00 μ.μ. όπου θα χορέψει το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου, ο Σύλλογος «Αγγιστιανών Ευόσμου», η Χορευτική Ομάδα Δυτικής Θεσσαλονίκης «το Σεργιάνι», ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος «Βότση» και ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Μίθριοι».
    Οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τα καθιερωμένα εδέσματα της ημέρας (λαγάνες, χαλβάς, φασολάδα) που θα διανέμονται δωρεάν  από το Δήμο Ευόσμου.

kite-on-clean-monday

 

Previous ΣΑΣ ΡΑΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ? ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ!!!?
Next Χειροποίητη σοκολάτα υγείας με μαστίχα Χίου

No Comment

Leave a reply