O Τrotter, απόφοιτος του New Trier High School, άρχισε να μαγειρεύει επαγγελματικά το 1982 αφού είχε αποκτήσει το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Wisconsin – Madison.
Για τα επόμενα 5 χρόνια δούλεψε και σπούδασε στο Σικάγο , το Σαν Φρανσίσκο, στην Ακαδημία Μαγειρικής της Καλιφόρνια, την Φλόριντα και την Ευρώπη.
Ο Charlie Trotter ήταν οικοδεσπότης του μαγειρικού σόου
«Τhe kitchen session with Charlie Trotter»
το 1999 στον τηλεοπτικό σταθμό PBS, στον οποίο παρουσίαζε αναλυτικά τις συνταγές του και τις μαγειρικές του τεχνικές. Παρομοιάζει την μαγειρική με έναν αυτοσχεδιασμό jazz που ποτέ δεν είναι ίδιος, όπως είναι και το φαγητό.
Επιπλέον έχει γράψει 14 βιβλία μαγειρικής, τρία βιβλία management και διατηρεί εταιρία οργανικών και φυσικών gourmet προιόντων που διανέμονται σε εθνικό δίκτυο.
Ο Τrotter επιδεικνύει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο μέσω του
Ιδρύματος Μαγειρικής Εκπαίδευσης Charlie Trotter
και μέσω άλλων σχετικών δραστηριοτήτων.
Το 2005 η Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Μαγείρων του απένειμε το βραβείο «Ανθρωπιστής της Χρονιάς».
Καλεί 2 με 3 φορές την εβδομάδα ομάδες μαθητών Λυκείου στα εστιατόριά του ,
ώς μέρος του προγράμματος υπεροχής : αφού γευματίσουν μαθαίνουν τους τρόπους παρασκευής των φαγητών καθώς και το σκεπτικό και την φιλοσοφία αυτών που το παρασκευάζουν.
Ο Charlie Trotter έκανε μια κινηματογραφική εμφάνιση το 1997 στην ταινία
«Ο Γάμος του Καλύτερού μου Φίλου»,
ουρλιάζοντας σε έναν βοηθό |: ¨θα σκοτώσω όλη σου την οικογένεια αν δεν το κάνεις σωστά¨, μια παρωδία ενός τυπικού μαινόμενου chef…
No Comment