Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή μας


Mithoi

1m

ΜΥΘΟΣ 1 : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ 6-8 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα δεν είναι αναγκαίο να αντιστοιχούν σε αυτούσιο νερό αλλά στην συνολική ποσότητα υγρών που θα καταναλωθούν κατά την διάρκειά της, δηλαδή το νερό που προσλαμβάνουμε από τις τροφές τους χυμούς, τα λαχανικά και φυσικά το καθαρό νερό.

2m

ΜΥΘΟΣ 2 : ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΨΩΜΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Και οι δυο τύποι ψωμιού έχουν τις ίδιες θερμίδες (περίπου 60 kcal/φέτα).Το μαύρο ψωμί αποτελεί μια καλύτερη λύση γιατί παρατείνει την αίσθηση του κορεσμού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες (όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα ολικής άλεσης).

3m

ΜΥΘΟΣ 3 : ΤΑ LIGHT ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Στην ουσία αυτό που αφαιρείται στα light προϊόντα είναι το λίπος και τίποτε άλλο. Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο κτλ, παραμένουν ανέπαφα και μάλιστα λόγω μείωσης του λίπους, βοηθούν στην απώλεια βάρους.

4m

ΜΥΘΟΣ 4 : ΤΑ LIGHT ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΑ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα light αναψυκτικά μπορεί να μην περιέχουν θερμίδες αλλά περιέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου, παράγοντα ανασταλτικό για την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό μας, καθώς και καφεΐνη, η οποία όταν υπερκαταναλώνεται οδηγεί σε υπερδιέγερση.

5m

ΜΥΘΟΣ 5 : Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Αυτό σημαίνει πρακτικά να μην τρώμε κρέας μαζί με πατάτα, πουρέ, ρύζι ή μακαρόνια.Δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Αντίθετα μία από τις βασικές αρχές της διατροφής είναι ότι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, έτσι ώστε να καλύπτεται η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά.

6m

ΜΥΘΟΣ 6 : Η ΜΑΥΡΗ ΖΑΧΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΡΗ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η μαύρη ζάχαρη όπως και η άσπρη, είναι κρυσταλλική ζάχαρη που έχει ελαφρά αυξημένη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Μόνο από την υπερκατανάλωση της θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε αν κατά περίεργο τρόπο δεν αυξάνονταν το βάρος μας.

7m

ΜΥΘΟΣ 7 : ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΠΟΤΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΡΑ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Ας δούμε κάποια από τα πιο γνωστά ποτά που καταναλώνουμε (οι θερμίδες έχουν υπολογιστεί με βάση την ποσότητα αλκοόλ που περιέχει κάθε ποτό κατά προσέγγιση και την ποσότητα σερβιρίσματος που αναλογεί στο καθένα).

ΠΟΤΟ

ΘΕΡΜΙΔΕΣ (kcal)

ΠΟΤΟ

ΘΕΡΜΙΔΕΣ(kcal)

Μπίρα(χωρίς αλκοόλ) 38 Κρασί λευκό 79
Κρασί κόκκινο 84 Τζιν 98
Κρασί γλυκό 105 Μπύρα 105
Ρούμι 105 Ουίσκι 115
Τεκίλα 157 Ούζο 157
Λικέρ 160 Βότκα 162
Ρακί 178

Γίνεται αντιληπτό ότι οι θερμίδες ενός ποτού εξαρτώνται από την ποσότητα του αλκοόλ και την γλυκόζη που περιέχει και όχι από την όψη του, πιο λευκό ή πιο σκούρο.

Η προσθήκη κάποιου αναψυκτικού στο ποτό συνεπάγεται φυσικά αύξηση των προσλαμβανομένων θερμίδων. Άλλος ένας μεγάλος μύθος λοιπόν στον τομέα της διατροφής

8m

ΜΥΘΟΣ 8 : ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΑΧΑΙΝΕΙ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι σίγουρο πως το ψωμί δεν περιέχει τίποτα «μαγικό» που μόλις εισέλθει στον οργανισμό, μας καθιστά υπέρβαρους. Λόγω του ότι καταναλώνουμε καθημερινά αρκετά ισοδύναμα από την ομάδα των υδατανθράκων, όπως ρύζι, πουρέ, κριτσίνια, κράκερ, κέικ, κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, δημητριακά και επιπρόσθετα ψωμί, έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη αντίληψη ότι το ψωμί παχαίνει.

Το ψωμί δεν πρέπει να αποκλείεται από την διατροφή μας και ειδικά από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, όμως η υπερκατανάλωση του όπως και οποιουδήποτε άλλου τροφίμου οδηγεί στην αύξηση του βάρους.

9m

ΜΥΘΟΣ 9 : Η ΜΠΥΡΑ ΞΕΔΙΨΑΕΙ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Το νερό αποτελεί το καλύτερο ενυδατικό μέσο για τον οργανισμό μας σε αντίθεση με την μπίρα και τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά τα οποία οδηγούν σε αφυδάτωση, παρόλο που μας δίνουν την αίσθηση ότι μας ξεδιψούν.

10m

ΜΥΘΟΣ 10 : ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΔΕΝ ΠΑΧΑΙΝΕΙ

ΑΛΗΘΕΙΑ

Υπάρχει η τάση να συνδέουμε το «θρεπτικό» με το «μη θερμιδογόνο».

Έτσι συμβαίνει και με το ελαιόλαδο . Αν και περιέχει ω3 λιπαρά οξέα και ως εκ τούτου είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε θερμίδες καθώς μία κουταλιά της σούπας ισοδυναμεί με 130-150 kcal.

Previous Η έννοια της ισορροπημένης διατροφής
Next ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ PROVIL

No Comment

Leave a reply