ΡΥΖΙ ΧΩΡΙΣ ΒΡΑΣΙΜΟ


ryzi-aplo-sto-piato-4

Το όνειρο κάθε νοικοκυράς και κυρίως ..νοικοκύρη γίνεται πραγματικότητα με την νέα ποικιλία ρυζιού που δημιούργησαν Ινδοί αγροτικοί επιστήμονες , η οποία  μαγειρεύεται απλώς με μούσκεμα στο νερό.

Οι ερευνητές του Κεντρικού Ινστιτούτου Ερευνών Ρυζιού στην Ορίσα εμπνεύστηκαν από το αποκαλούμενο «μαλακό ρύζι» (κομάλ σαούλ στα ινδικά), που φύεται στο Β.Α ινδικό κρατίδιο του Άσαμ και το οποίο, σύμφωνα με την τοπική παραδοσιακή συνταγή, μουσκεύεται όλη την νύχτα σε νερό και την άλλη μέρα τρώγεται με κρεμμύδια χωρίς βράσιμο.

Ένα μειονέκτημα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι ότι έχει πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση.

Οι Ινδοί ερευνητές κατάφεραν όμως να δημιουργήσουν ένα πιο αποδοτικό υβρίδιο, (λέγεται Αγκουνιμπόρα), διασταυρώνοντας την ποικιλία του Άσαμ με μια άλλη ποικιλία ρυζιού υψηλής στρεμματικής απόδοσης.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η νέα ποικιλία μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα.

Ο στόχος είναι να παραχθεί ένα ρύζι που να μπορεί εύκολα να καταναλωθεί από τα εκατομμύρια φτωχών της Ινδίας – και όχι μόνο- απλώς με το να το μουσκεύουν.

Previous Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ
Next Eπιχείρηση : Άμμος

No Comment

Leave a reply